Stilstaan bij vrijheid

Geschreven door Redactie

Op 4 en 5 mei zijn er verschillende activiteiten voor Hilversummers om oorlogsslachtoffers te herdenken en het leven in vrijheid te vieren.

Op verschillende locaties in Hilversum wordt in besloten kring herdacht. De herdenking op de Noorderbegraafplaats is te volgen via de livestream op de gemeentelijke kanalen en NH Gooi. Vanaf 4 mei zijn er twee gratis wandeltochten via een app beschikbaar langs memorabele plekken in Hilversum uit de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdingsdag wordt afgesloten met het online optreden van het Pierre Palla Concertorgel.
 
De jaarlijkse herdenking in het Rosarium is in besloten kring. Gemeentebestuurders en een afvaardiging van de kindergemeenteraad leggen om 10.00 uur kransen bij het monument. Daarna en gedurende de dag hebben Hilversummers de gelegenheid om hier te herdenken en bloemen te leggen. Rond het middaguur wordt er een besloten herdenking gehouden op begraafplaats ‘Gedenkt te Sterven’. Na 12.30 uur zijn de hekken van de begraafplaats geopend voor Hilversummers die op deze plek willen herdenken.
 
Om 15.00 uur wordt op de Noorderbegraafplaats een besloten herdenking gehouden die te volgen is via de regionale televisiezender NH Gooi en via www.nhgooi.nl. Stadsdichter Charlotte de Raad draagt het gedicht 'Hemellichaam' voor. De Bill Minco-lezing wordt verzorgd door Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel en de toespraak van burgemeester Pieter Broertjes wordt voorgedragen door wethouder Arno Scheepers. Het Radio Filharmonisch Orkest begeleidt de herdenking muzikaal.
 
Op vrijdag 7 mei wordt ook op de Noorderbegraafplaats om 11.00 uur een besloten herdenking gehouden ter nagedachtenis aan de Polar Bears, de Britse Infanterie Divisie die Hilversum op die datum in 1945 heeft bevrijd.
 
De 22-jarige Hilversummer Bob Kreiken ontwikkelde met steun van de gemeente twee gratis wandeltochten ‘Wandelen in vrijheid’. Vanaf 4 mei zijn de Wandelroute Noord-West en de Wandelroute Centrum-West te lopen. Kreiken: "In coronatijd wordt er veel gewandeld en gefietst. Die mobiliteit was er in de Tweede Wereldoorlog niet. Met deze tochten speel ik in op de wandelbehoefte en tegelijkertijd kan er 4 en 5 mei kleinschalig en coronaproof worden herdacht door wandeltochten over de oorlog in Hilversum te organiseren met de app Izi Travel. Zo is het mogelijk om bij verschillende punten van de route een geluidsfragment te beluisteren en foto’s te bekijken."
 
Op 5 mei start om 20.00 uur het online het bevrijdingsconcert met het Pierre Palla Concertorgel. Vanuit Studio 1 in het Muziekcentrum van de Omroep geeft Patrick Hopper samen met muzikale gasten Janneke van Prooijen, Joost van Tongeren en Arno Rog een feestelijk bevrijdingsconcert.

Kijk en geniet mee via: www.pierrepallaconcertorgel.nl/bevrijdingsconcert
 
Kijk voor het complete programma en tips om Bevrijdingsdag thuis te vieren op www.livehilversum.nl


Onze Ambassadeurs