OM beklaagt zich bij NCTV over bemoeienis met strafzaken

Geschreven door Redactie

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bemoeit zich met het Openbaar Ministerie en met name individuele strafzaken, terwijl dat niet zijn taak is. Het OM heeft de NCTV daarop inmiddels aangesproken.

De NCTV drong onder meer aan op het strafrechtelijk vervolgen van voormalig directeur Söner Atasoy van het omstreden islamitische Haga Lyceum, schrijft NRC. Hij zou gesjoemeld hebben met geld, maar het OM vond het bedrag te klein om een zaak te starten. Toch bleef de NCTV bij het OM aandringen op vervolging.

Officieel is de NCTV een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Minister Grapperhaus is als bewindspersoon ook verantwoordelijk voor het OM, maar mag zich niet met bemoeien met haar werk, tenzij hij een zogeheten aanwijzing geeft. Zo is ook duidelijk dat de minister zich direct met een zaak heeft beziggehouden.

Bronnen binnen de opsporingsdienst zeggen, dat de NCTV zich als de lange arm van Grapperhaus gedraagt. Via de NCTV voert hij indirect druk uit op het OM. Hoogleraar Bovend'Eert zegt hierover: "Dat is niet transparant, dat is sneaky opereren. Het zet de deur open voor politieke inmenging."




Onze Ambassadeurs