Gooi geen tuinafval in de natuur!

Geschreven door Redactie

Het Goois Natuurreservaat roept iedereen op om geen tuinafval in de natuur te gooien. Tuinafval is schadelijk en de gevolgen voor de natuur zijn soms groot. De natuurorganisatie komt hiermee nu het voorjaar is begonnen en mensen aan de slag gaan in de tuin. En dan is het gemakkelijk om groenafval te dumpen in de natuur of over de schutting te gooien.

Als boswachters mensen hierop aanspreken horen ze: ‘Het is toch gewoon groen en dus ook natuur?’ Maar al dit tuinafval zorgt voor grote problemen. Men is vaak jaren bezig om de ongewenste woekerende planten weer uit onze natuur te krijgen. Dit kost onnodig veel tijd en geld en gaat ten koste van de bestaande biodiversiteit.

Het GNR ziet liever dat mensen hun tuin- en snoeiafval gewoon in de groenbak gooien of naar één van de GAD-scheidingsstations brengen. Tuinafval is rijk aan voedings- en meststoffen en dat hoort volgens het GNR nu juist niet thuis in de natuur. 

In tuincentra zijn veel planten te koop die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Als deze planten in de natuur terecht komen, zijn dat exoten. Die gaan woekeren en verdrukken de oorspronkelijke planten”, aldus het GNR.


Onze Ambassadeurs