Grootste stijging huizenprijzen in 20 jaar: +14,7 procent

Geschreven door Redactie

Huizenkopers blijven bereid om forse bedragen neer te tellen voor een koopwoning. De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis ging in de eerste drie maanden van 2021 met maar liefst 14,7 procent omhoog, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Zo'n stijging is sinds 2001 niet meer voorgekomen.

Bij zeker zes van de tien verkochte woningen wordt meer betaald dan de vraagprijs. De gemiddelde verkoopprijs was in het eerste kwartaal 385.000 euro. Een nieuwbouwwoning kostte gemiddeld 433.000 euro.

Het is de gekte van de markt en niet "wat is een woning waard", aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars, NVM. Net als in het laatste kwartaal van 2020 is het ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt' zegt NVM-voorzitter Hoes bij de presentatie van de cijfers. Een speciale minister van Volkshuisvesting in het volgende kabinet moet dit gaan aanpakken.

Er waren in het eerste kwartaal van 2021 maar 17.500 woningen te koop. Dat betekent dat huizenkopers nauwelijks iets te kiezen hadden. Het gebrek aan keuze wordt nog wat explicieter uitgedrukt in de zogeheten ‘krapte-indicator’, die op 1,7 uitkomt. Dat betekent dat huizenkopers gemiddeld de keuze hadden tussen minder dan 2 woningen.

Onze Ambassadeurs