Lekker weer winkelen zonder afspraak

Geschreven door Redactie

Winkeliers met een doorsnee winkel mogen vanaf woensdag 28 april weer 8 tot 10 klanten tegelijk ontvangen, zonder dat daarvoor een afspraak nodig is. Dat is een van de zes versoepelingen die op de persconferentie dinsdag zijn meegedeeld. De zevende, over het hoger beroepsonderwijs, gaat maandag 26 april al in.

Dankzij ingewijden in Haagse kringen waren de meeste versoepelingen al in het weekend uitgelekt.

Niet-essentiële winkels mogen maximaal 1 klant per 25 m2 ontvangen. Voor een gemiddelde winkel komt dat neer op 8 tot 10 klanten die tegelijk in de zaak mogen zijn. Vorig jaar zomer mochten 2,5 keer zoveel klanten tegelijk binnenkomen (toen waren er wel veel minder besmettingen).

Bij meer winkels komt er personeel bij de deur te staan (stewards) dat controleert wie er binnenkomt. Dat is verplicht voor winkels waar tien personeelsleden in de winkel staan. Het advies aan klanten wordt: kom alleen. Op dat advies wordt niet gehandhaafd.

Voor de lockdown was het op sommige dagen te druk in winkelcentra. Rond black friday moesten bijvoorbeeld in sommige steden winkels eerder dicht vanwege de grote drukte. "We moeten dat natuurlijk goed organiseren", zegt een woordvoerder. "Vandaar de oproep om alleen te komen. En daarnaast maken we afspraken met parkeergarages en met gemeenten om het in tientallen drukke gebieden heel goed te organiseren."

Hij mocht terecht verwachten, dat winkels dezelfde openingstijden mogen houden als nu het geval is. Dat betekent dat niet essentiële winkels uiterlijk om 20.00 uur moeten sluiten. Dat is niet veranderd.










Onze Ambassadeurs