Lockdowns en beperkingen kosten Primark 1,7 miljard

Geschreven door Redactie

Winkelsluitingen en andere coronabeperkingen kosten de Britse winkelketen Primark bakken met geld. De omzet in het afgelopen halfjaar daalde met 1,7 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder, aldus moederbedrijf ABF. Het leeuwendeel van de gemiste omzet komt doordat veel winkels in november en december helemaal gesloten waren.

Naar schatting kostten de echte sluitingen 1,1 miljard pond. De overige 400 miljoen aan inkomstenderving komt omdat vrijwel nergens de winkels gewoon op volle kracht kunnen draaien.

In Nederland zijn de winkels een paar maanden helemaal dicht geweest. Sinds maart kan er weer op afspraak worden geshopt. Daarmee kan niet alle normale omzet worden gehaald. Inmiddels zien de vooruitzichten er veel beter uit. Primark verwacht dat eind april 68 procent van alle vestigingen wereldwijd weer open zijn. En als je de filialen meetelt waar op afspraak gewinkeld kan worden gaat het zelfs om 79 procent.

Wereldwijd wisten de Primark-winkels wisten al met al toch nog 2,3 miljard pond aan omzet te genereren. En het verlies was onderaan de streep maar 15 miljoen pond.

Moederbedrijf ABF, dat ook supermarkten in bezit heeft en etenswaren maakt, draaide een nettowinst van 172 miljoen pond. 














Onze Ambassadeurs

Ons Gooienaars bekeken ook: