Na vaccinatie vrijwel veilig voor covid, aldus VS onderzoekers

Geschreven door Redactie

Wie zich laat inenten tegen corona beschermt niet alleen zichzelf, maar ook anderen. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het virus nauwelijks nog kunnen overdragen.

De studie is gedaan door het CDC, een soort RIVM. In drie maanden tijd werden in zes staten in de VS 4000 zorgmedewerkers gevolgd, die waren ingeënt met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze namen iedere dag bij zichzelf een neusswab af, die via een PCR-test werd onderzocht.

Het bleek dat mensen die beide prikken hebben gehad na twee weken 90 procent minder kans hebben om het virus over te dragen. Als iemand één prik heeft gehad is die kans 80 procent lager. Kort na de vaccinatie is er nog wel een grotere kans op besmetting van anderen.

Dat mensen na vaccinatie niet meer besmettelijk zijn werd wel gehoopt, maar stond nog niet vast. "Vaccinatie beschermt je tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden", staat nog op de site van het RIVM.

De studies in de VS zijn gedaan met de vaccins van Pfizer en Moderna bewijzen dat deze vaccins zeer effectief zijn. Of het net zo werkt bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen staat nog niet vast. 















Onze Ambassadeurs