Huizer regio-ambassadeurs willen verbinding tussen raad en Regio versterken

Geschreven door Redactie

De regio-ambassadeurs van de gemeente Huizen, Karin Rienstra en Margot Leeuwin, willen de afstand die zij ervaren tussen de gemeenteraad en de Regio Gooi en Vechtstreek overbruggen door in elke commissievergadering ruimte op te nemen om regiozaken te bespreken.

De Regio Gooi en Vechtstreek voert belangrijke taken uit voor de deelnemende gemeenten. Maar de gemeenteraden van de gemeentes stellen wel de kaders vast en hebben een controlerende taak ten opzichte van de regio.

Het afgelopen jaar is er, mede door Corona, een afstand ontstaan tussen de regio Gooi en Vechtstreek en de gemeenteraden. Zo wordt dit ervaren door Margot en Karin. Zij zijn de regio-ambassadeurs van de gemeente Huizen. Het doel van de regioambassadeurs is om de processen en communicatie tussen de Regio Gooi en Vecht en de gemeenteraad waar mogelijk te versterken. Elke gemeenteraad in de regio heeft één of twee regio-ambassadeurs die het geluid van de eigen gemeente laten horen in de Regio.

Belangrijke ontmoetingsmomenten als regiopodia vielen weg, hiervoor in de plaats worden nu wel webinars gehouden over inhoudelijke thema’s. “Maar dat is toch anders, want echt het gesprek met elkaar aangaan en ook met de andere regio-ambassadeurs van de andere gemeenteraden is er nu niet bij”, aldus Karin Rienstra. “Hierdoor ontstaat toch een zekere afstand.”

De Huizer regio-ambassadeurs trokken hierop aan de bel bij de raadsgriffier en gezamenlijk hopen ze nu een goede oplossing gevonden te hebben om de Regio Gooi en Vechtstreek actief onder de aandacht te brengen bij de Huizer gemeenteraad. Vanaf nu wordt in alle commissievergaderingen een vast agendapunt “Informatie van verbonden partijen” opgenomen voor een proefperiode tot aan het einde van dit jaar. Bij dit punt kan dan gesproken worden over bijvoorbeeld de verslagen van de vergaderingen van het Algemeen Bestuur en van de Portefeuillehoudersoverleggen van de Regio Gooi en Vechtstreek. “We hopen dat de gemeenteraad meer grip krijgt op de Regio door makkelijker toegang tot informatie te verstrekken”, vertelt Margot Leeuwin. Karin Rienstra vult aan: “Betrokkenheid bij de Regio is voor alle raadsleden belangrijk en tegelijkertijd ingewikkeld. Door de vaste agendering hopen we de betrokkenheid laagdrempeliger te maken voor de raadsleden van Huizen.”

Het vast agenderen van een agendapunt voor betrokken partijen is volgens Margot Leeuwin en Karin Rienstra nog maar het begin. Zij zien dit ook als belangrijk signaal naar het college om pro-actief de gemeenteraad te informeren over zaken die spelen in de Regio. “Want het zijn de collegeleden die onze gemeente vertegenwoordigen in de regionale overleggen”, aldus Margot Leeuwin.


 

Onze Ambassadeurs