Waterbuffels in Muiden

Geschreven door Redactie

Vlakbij Muiden start binnenkort een proef met begrazing door acht waterbuffels. Dat schrijft Provincie Noord-Holland. Er wordt onderzocht of met natuurlijke begrazing verbetering van de natuurverbinding en het vergroten van de biodiversiteit mogelijk is.

FREE Nature - een organisatie die zich inzet voor het herstel en ontwikkeling van spontane natuur, voornamelijk door het begrazen van natuurgebieden - beheert en verzorgt de waterbuffels. Zodra de coronamaatregelen het toelaten kunnen langs het natuurgebied excursies worden georganiseerd. Waterlandtak-West zelf is niet toegankelijk voor publiek.

Het natte moerasgebied tussen de Maxisweg en de huidige A1 is de schakel tussen het Naardermeer en Waterland ten noorden van Amsterdam. De provincie Noord-Holland wil met deze nieuwe natuurverbinding het leefgebied van dieren vergroten. Het is de verwachting dat met name de otter en ringslang kunnen gaan profiteren van deze verbinding door het water.

De dieren grazen de begroeiing weg en kunnen eenvoudig door het water zwemmen. Waterbuffels verplaatsen zich tussen eilandjes en maken onderweg nieuwe paden en poeltjes door de drassige gebieden. Daarmee houden ze de natte verbindingszone open voor andere dieren. De waterbuffels onderhouden niet alleen het gebied, ze zijn eigenlijk ook de dieren die het gebied gaan vormgeven.







Onze Ambassadeurs