Nieuw gevelgedicht Viore

Geschreven door Lucas Antonides

De afgelopen jaren zijn er verschillende gevelgedichten in de binnenstad van Hilversum verschenen. Bij Viore, op het pand aan de Oosterengweg, prijkt sinds kort weer een nieuw gevelgedicht, het gedicht Altijd nu. Deze is speciaal voor Viore geschreven door Mieke van Zonneveld.

Mieke was de stadsdichter van Hilversum in de periode 2017-2020 en heeft onlangs het stokje overgedragen aan Charlotte de Raad. Het gedicht is gerealiseerd bij Mieke haar afscheid en is één van de 14 gedichten die inmiddels binnen het project Straatpoëzie zijn gemaakt.

Het gedicht Altijd nu schreef Mieke met haar eigen ervaringen in gedachten. Zij kent het leven met kanker, iets wat ook op andere plekken terug te vinden is in haar oeuvre. Altijd nu weerspiegelt de gedachte dat er meer is dan alleen de ziekte. Zonder de zwaarte te ontkennen, verwoordt het gedicht op een aangrijpende manier de betekenis van steun van de omgeving. Steun zoals die geboden wordt bij Viore, want Viore is er voor iedereen die direct of indirect met kanker te maken krijgt. Het gedicht is geschilderd door Jeroen Paulussen. “Ik vind het een eer dat een gedicht van zo’n getalenteerde jonge dichter op ons gebouw komt te staan. Ik hoop dat het gedicht onze bezoekers zal inspireren en hen een beetje kan ‘optillen’ ”volgens Miranda van den Eijnden (directeur van Viore).

Al geruime tijd werkt de gemeente Hilversum hard aan het zichtbaar en toegankelijk maken van poëzie. Dit gebeurt met projecten zoals het stadsdichterschap, de kinderdichter en straatpoëzie. Dankzij dit laatste project zijn er op verschillende plekken in de stad verrassende gedichten verschenen. Zo kom je op de Markt, de Bibliotheek en de Groest al mooie gedichten tegen. Wethouder cultuur Gerard Kuipers: “Straatpoëzie brengt gedichten op een laagdrempelige manier naar mensen toe en het verlevendigt de openbare ruimte. Poëzie maakt dat mensen op een andere manier naar de wereld kijken en het is mooi dat er in Hilversum weer een gedicht bij is gekomen. ”

Wil je meer weten over dit gedicht? Op https://www.livehilversum.com/nl/specials/stadsdichter staat een persoonlijke boodschap van Mieke van Zonneveld en Miranda van den Eijnden (directeur van Viore). Om poëzie te vieren is er ook een poëzieroute verschenen, die gratis verkrijgbaar is bij het VVV op het Stationsplein.



Onze Ambassadeurs