Meeste zieken in 18 jaar tijd, vooral in zorg

Geschreven door Redactie

In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben opvallend veel mensen zich ziek gemeld. Het ziekteverzuim kwam uit op 4,9 procent, het hoogste percentage in 18 jaar. Vooral in de zorg waren veel werkenden te ziek om te werken. Daar was het verzuimpercentage bijna 7 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft het coronavirus hoogstwaarschijnlijk voor een forse toename gezorgd. "Trendmatig liep het ziekteverzuim al wel langer op, vermoedelijk door vergrijzing, want oudere werknemers zijn gemiddeld langer ziek. Maar dit is zo veel meer, dan kan het bijna niet anders te verklaren zijn dan door corona."

De enorme werkdruk wordt ook vaak genoemd als oorzaak van verzuim. Voor corona was er in de zorg al sprake van personeelsgebrek. Tijdens de crisis is het alle hens aan dek in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de wijken. Met alle gevolgen van dien.

Maar ook de horeca een opvallende uitschieter. Daar steeg het ziekteverzuim het hardst van alle sectoren, met zo’n 1,5 procentpunt naar 4,3 procent. Opvallend, want de hotels, restaurants en cafés waren grotendeels gesloten in die periode, vanwege de lockdown.

In de financiële dienstverlening was het verzuim het laagst, met 2,8 procent. 








Onze Ambassadeurs