Kininebrug

Geschreven door Redactie

Zo gaat de nieuwe voetgangersbrug over de Gooische Vaart heten.

Wie weet een goede naam voor de nieuwe voetgangersbrug over de Gooische Vaart? Met die oproep in de Gooi en Eembode en via social media werden Hilversummers in november 2020 gevraagd om met suggesties voor een naam te komen. Na een zorgvuldige afweging is gekozen voor de naam Kininebrug.

De nieuwe voetgangersbrug over de Gooische vaart is sinds oktober 2020 in gebruik. Deze brug vervangt het oude stalen voetgangersbruggetje uit 1980 dat niet meer voldeed aan de huidige veiligheidseisen. Via de nieuwe 15 meter lange brug van beton, staal en composiet kunnen voetgangers en fietsers nu weer veilig en droog de Gooische Vaart oversteken.

Ruim 70 mensen gaven gehoor aan de oproep om met suggesties voor een naam te komen. De ‘opbrengst’ was heel divers. Meerdere inzenders maakten een combinatie van Gemeente Wijdemeren en Gemeente Hilversum. De Kininebrug ligt precies op de grens van beide gemeenten. Er waren ook creatieve suggesties als ‘De Heen en Weer Brug en ‘De Mis-Me-Niet Brug’. Respectievelijk een verwijzing naar het bekende lied van Drs. P en het feit dat nog wel eens iemand met een borreltje teveel klaarblijkelijk het smalle bruggetje mistte, aldus één van de inzenders. Ook was er een suggestie om de brug te vernoemen naar de voormalige verzetsstrijder Johannes Pel.

Uit alle inzendingen is een shortlist gemaakt. Een gemeentelijke commissie onder voorzitterschap van wethouder Annette Wolthers heeft uiteindelijk de definitieve keus gemaakt. De brug krijgt geen verwijzing naar een persoon, maar naar de voormalige Kininefabriek die vlakbij de plek stond waar nu de Kininebrug staat.  Op dat terrein zijn vandaag de dag de sportverenigingen RCH (rugbyclub) en v.v. Althius (voetbalclub) gehuisvest. Onder andere Erevoorzitter Ed Berkenbosch van Althius kwam met deze naamsuggestie. Met als motivatie dat “het instant houden van een verwijzing naar deze fabriek belangrijk is. Kinine was destijds, maar is eigenlijk nog steeds, heel belangrijk voor onze volksgezondheid. Dat dit medicijn op deze plaats is gefabriceerd, is naar mijn mening het memoreren waard.” Naast Berkenbosch werd de naam Kininebrug nog door drie Hilversummers geopperd: mevrouw Ati Hoogeboom, mevrouw Ellen Brouwer en de heer Laurens Bos.  Alle vier de inzenders hebben inmiddels als dank een boeket bloemen namens de gemeente ontvangen.

Onze Ambassadeurs