Fors letsel en voortdurend gegil: meer meldingen ernstig huiselijk geweld tijdens coronacrisis
Tijdens de lockdown zijn er meer meldingen van ernstig huiselijk geweld. Dat zegt Landelijk Netwerk Veilig Thuis. Zij zien dat de meldingen ongeveer gelijk blijven, maar dat deze wel heftiger zijn en dat er steeds vaker acuut moet worden ingegrepen.
Het gaat dan bijvoorbeeld om vrouwen die zichzelf met fors letsel melden, buren die een kind de hele dag buiten zien rondlopen in de kou op slippers en in een korte broek of mensen die bij in de buurt voortdurend gegil horen. Inez Soemita werkt bij de meldlijn van Veilig Thuis en spreekt enorm veel verschillende mensen. "Vrouwen, pubers, kinderen, buren die advies willen. Alleen daders bellen nog niet veel uit zichzelf, dat moet nog meer", zegt ze.
Tijdens zo'n gesprek probeert Soemita vooral de druk die iemand voelt af te laten nemen. "Dat kan soms door als een vrouw belt, te vragen of ik ook de man kan spreken." Zowel het slachtoffer als de dader willen een situatie geweldloos oplossen, legt ze uit. Soemita zegt dat het belangrijk is om in zo'n gesprek 'niet met dat vingertje' te wijzen. Interesse tonen is volgens haar het voornaamste. "Want de dader is vaak ook gefrustreerd en wil dit niet."
Tijdens de coronacrisis spreekt Soemita meer mensen die 'bijna noodgedwongen in een onveilige situatie vastzitten'. En dat maakt vooral de ernstige gevallen ingewikkeld. Veilig Thuis-voorzitter Debbie Maas maakt zich zorgen over de toenemende ernst van de meldingen. "Scholen zijn gesloten en de hulpverlening heeft mogelijk minder zicht op gezinnen", zegt zij. Zeker omdat de huidige coronamaatregelen nog zeker tot in februari aanhouden.
Dat betekent bijvoorbeeld dat veel kinderen voorlopig niet naar school kunnen. Volgens Lenneke Alink, hoogleraar Forensische Gezinsproblematiek aan de Universiteit Leiden, heeft dat in de eerste golf situaties in kwetsbare gezinnen moeilijker gemaakt.
Zij onderzocht hoeveel slachtoffers van kindermishandeling er in die periode waren, in vergelijking met een periode zonder pandemie. Omdat sommige ouders nauwelijks de nodige begeleiding bij het schoolwerk, emotionele steun of veiligheid kunnen bieden, heeft dat volgens haar ook effect op de lange termijn. "Want er wordt structureel niet voldaan aan de emotionele behoeften van het kind", zegt Alink.