Weinig leegstand winkelpanden ondanks corona

Geschreven door Redactie

Het is stil in de winkelstraten in het Gooi, maar het aantal winkelpanden dat leegstaat is afgelopen jaar nauwelijks toegenomen. Dat is ook wel het landelijke beeld. Op 1 januari stonden er 254 meer panden leeg dan op 1 januari 2020. Voor zo'n 4000 ongebruikte panden werd in de laatste twaalf maanden een nieuwe eigenaar gevonden.

Marktonderzoeksbureau Locatus houdt de winkelleegstand bij. In 2019 was er sprake van de grootste toename in 15 jaar tijd. Locatus noemt de geringe toename van de leegstand in 2020 "opmerkelijk", omdat verwacht werd dat de leegstand flink door zou stijgen. In winkeloppervlakte is de leegstand zelfs gedaald, van 8,1 procent van de oppervlakte begin vorig jaar naar 7,6 procent nu. 

Dat komt door de steunmaatregelen van de overheid en een sterk derde kwartaal. In de zomer was het aantal coronabesmettingen relatief laag en vierden veel Nederlanders vakantie in eigen land. Ook durfden sommige ondernemers het aan om een nieuw bedrijf te beginnen. 

Ook de bank - vaak kritisch tegenover ambitieuze plannen van mkb-ondernemers - wilde vaak meewerken. "We hebben de plannen wel iets moeten bijstellen. Minder groots, een kleiner assortiment bijvoorbeeld. Maar achteraf vonden we dat eigenlijk wel logisch." 

Het totale aantal winkelpanden nam in 2020 iets af. Er werden 7500 winkels omgebouwd om een andere functie te vervullen; het werden bijvoorbeeld woningen of kantoren. Maar er kwamen ook 6100 winkelpanden bij. Per saldo verloren dus slechts1400 panden hun winkelfunctie. 


Onze Ambassadeurs