Populaire babynamen van 2020

Geschreven door Redactie

De Sociale Verzekeringsbank maakte vandaag de populairste kindernamen van 2020 bekend. In de top tien is het al jaren stuivertje-wisselen tussen namen als Emma en Julia of Noah en Lucas, maar daarbuiten valt er veel te ontdekken. Zo vervolgen Otis, Elias, Charlie en Lauren hun opmars en kregen 87 baby's vorig jaar de naam Lío, net als de zoon van rapper Lil' Kleine in 2019.


Voorkeuren voor namen veranderen langzaam, weet wetenschapper Gerrit Bloothooft, die al jaren onderzoek doet naar voornamen. "Ouders kiezen meestal niet voor een naam die populair was toen zij zelf werden geboren. Een naam als Linda, die dertig jaar geleden veel werd gekozen, vinden dertigers nu vaak ouderwets. Er worden nauwelijks nog Linda's geboren. Als ouder wil je je kind toch iets van de eigen tijd meegeven." 


Toch zijn er uitzonderingen. Zo gaat de naam David al generaties lang mee, net als Thomas. En soms worden namen afgeleid van traditionele namen, zoals Siem van Simon. "Kort en krachtig, dat past bij de trend van deze tijd", vertelt Bloothooft. "Meisjesnamen bestaan nu vaak uit vijf letters en twee lettergrepen, jongensnamen krijgen vier letters en één lettergreep. Zo doen Teun en Gijs het de laatste jaren erg goed. Dat zijn ouderwetse namen van het leesplankje. Sommige populaire roepnamen van vroeger komen weer terug." 


In de laatste vijftig jaar is de spreiding van voornamen fors toegenomen. Noah, de populairste naam van 2020, werd vorig jaar 825 keer gegeven (aan 807 jongens en 18 meisjes). Bij de meisjes was Emma de populairste naam (685 meisjes). “De kans dat er vijftig jaar geleden meerdere Maria's in dezelfde klas zaten, is veel groter dan de kans dat klasgenoten tegenwoordig dezelfde naam delen.” 

"Vroeger waren er makkelijk drieduizend kinderen die in een jaar dezelfde topnaam kregen. De kans dat er vijftig jaar geleden meerdere Maria's in dezelfde klas zaten, is veel groter dan de kans dat klasgenoten tegenwoordig dezelfde naam delen." Wat maakt een naam populair? "Sommige namen groeien geleidelijk, via mond-tot-mondreclame. Dat kan tientallen jaren duren, maar dan kan een naam ook flink groeien. En soms raken ouders geïnspireerd door namen van bekende Nederlanders." Als voorbeeld wijst de naamkundige op zanger Jamai, die in 2003 de talentenjacht Idols won. "In de jaren daarna werden er ineens tientallen Jamais geboren. Zo'n trend duurt meestal niet lang, maar valt wél op." 


Andere opvallende stijgers zijn Jaxx, een naam die in 2015 nog maar 38 keer voorkwam, maar sinds 2018 honderden naamdragers erbij heeft gekregen. Ook andere voornamen die op dubbele medeklinkers eindigen worden populairder. Dat geldt voor bijvoorbeeld Riff, Lott en Foss, al blijven deze aantallen klein. Bij de meisjes zijn Noé en Novi de laatste jaren sterk in opkomst, terwijl de populariteit van de meisjesnaam Noa langzaam afneemt. Bij de jongens daalt de populariteit van Jayden. 



Onze Ambassadeurs