Laat het intensieve tuinieren even voor wat het is.

Geschreven door Redactie


Terwijl je geniet van je tuin in de winter kun je alvast nadenken over jouw tuinplannen voor volgend jaar.

Kijk terug op het vorige tuinseizoen en bedenk wat je deze keer anders wilt. Ook in de winter kun je, wanneer het meevalt met de vorst, bezig gaan met de tuin.


• Is het glad omdat er ijs of sneeuw ligt? Strooi dan geen zout maar zand. Dit is veel milieuvriendelijker.


• Sneeuw bestaat voor een groot deel uit ingesloten lucht, waardoor planten beschermd worden tegen vorst en uitdroging.


• Indien er sneeuw valt is het beter deze van de coniferen af te halen. Met een bezem,- of harkensteel is dit een fluitje van een cent. Als er te lang een groot gewicht op de takken blijft liggen loopt de plant grote kans dat de takken doorbuigen en niet meer goed terugkomen. Dit verpest de vorm en er kunnen gemakkelijk takken uitbreken.


• Bladverliezende bomen en struiken kun je nu snoeien en eventuele nieuwe aanwinst planten.


• Zijn er plekken in de tuin die in de afgelopen natte herfst blank stonden? Zorg vóór het voorjaar voor een betere afwatering door drainage aan te leggen of hier en daar puingaten te maken.


• Voer vogels bij sneeuw of strenge vorst. Leg het voer voor vogels op een open plek, bijvoorbeeld op een voedertafel. Liefst op enige hoogte, buiten het bereik van katten. Geef vogels naast zaad en vetbollen ook stukjes fruit.


Januari is en blijft een wintermaand. Laat het intensieve tuinieren voor wat het is. Laat de grond rusten, laat ze door de vorst open vriezen. Laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding. In deze maand kun je al beginnen met zaaien en planten. We kunnen nu al zien dat in de winter de natuur niet stilstaat maar gewoon doorgaat. Enkele planten bloeien deze maand zelfs, en zijn een sieraad in de tuin. Nu er wat minder te zien is vallen deze des te meer op. Let eens op de Viburnum bodnantesis ‘Down’ Winteraconiet, Toverhazelaar, Winterjasmijn en Kerstroos.



Onze Ambassadeurs