Na 4 jaar vrijwilligerswerk komen de levensverhalen wel boven tafel

Geschreven door Redactie

Het Noord-Hollandse archeologiemuseum Huis van Hilde kan niet zonder haar vele vrijwilligers. Sinds de opening in 2015 houden zij het museum en depot draaiende: door rondleidingen te geven, baliewerk te doen, activiteiten te organiseren en meer.

Sinds september valt het beheer van Huis van Hilde onder de provincie Noord-Holland. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met zo'n vrijwilliger.

Joke Rijnoudt: Na een lange carrière in het onderwijs was Joke Rijnoudt even toe aan ‘niets doen’. Maar een rustig pensioen bleek al gauw niets voor haar. “Ik miste het onderwijs weer.” In de krant kwam ze via een advertentie terecht bij Huis van Hilde. “Ze zochten vrijwilligers voor educatie, dus dat paste perfect bij mij.” In het begin hielp Joke mee met het uitbreiden en bijschaven van de verschillende lespakketten. Inmiddels is ze uitgegroeid tot coördinator ‘basisonderwijs’. Van groep 3 tot en met de brugklas; voor elk niveau heeft Huis van Hilde een kant-en-klaar lespakket beschikbaar. De leerlingen kunnen archeologische vondsten vasthouden in het archeolab, beerputmateriaal uitzoeken of scherven analyseren tijdens het schervenpracticum.

Joke is dan ook nooit uitgeleerd. Bij iedere nieuwe vondst of tentoonstelling steekt ze weer wat op. “Als vrijwilligers worden we bijgepraat over belangrijke nieuwe dingen die zijn ontdekt. Zo is er laatst een vondst gedaan op Texel. In oude scheepswrakken zijn kisten gevonden met kleding en boeken. Die zijn 400 jaar onder water en zand bewaard gebleven. Een van de topstukken is een jurk uit de 17e eeuw die nog bijna helemaal intact is.” Maar ook op sociaal vlak is Huis van Hilde een verrijking voor Joke. “Als je 4 jaar lang samen achter de balie staat of aan de administratie werkt, dan komen de levensverhalen boven tafel. Dat is wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt: gezellig onder de mensen zijn.” En dat zijn heus niet alleen gepensioneerden. Joke: “De laatste tijd komt er juist veel jongelui bij. Zij hebben bijvoorbeeld net hun studie afgerond of willen er nog wat bij doen. Dus, wees welkom, het staat ook nog eens goed op je cv!”
Huis van Hilde opent haar deuren weer op 15 januari 2021.

Onze Ambassadeurs