'Horeca op 17 januari illegaal open is onverstandig'

Geschreven door Redactie

Het plan van horecaondernemers om op 17 januari hoe dan ook de deuren open te doen, is onverstandig. Dat zegt horecaondernemer Dennis Goossens van restaurant Het Wapen van Ens.

Goossens zegt dat als ondernemer maar ook als voorzitter van de afdeling Noordelijk Flevoland van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten.

"Ik heb er alle begrip voor dat collega's het tijd vinden om in actie te komen", zegt Goossens. "Maar als je niet mag openen, dan mag het niet." De uitbater benadrukt dat Koninklijke Horeca Nederland in geen geval leden zal aansporen om acties te ondernemen die illegaal zijn. En dat geldt volgens hem voor de hele provincie. "Ik heb woensdagmiddag een digitale vergadering gehad met de collega's in Almere, Lelystad en Dronten en ik weet dat zij hier net zo over denken", aldus Goossens.

De voorzitter hoopt dat het kabinet bij de eerstkomende persconferentie over corona op 8 december versoepelingen aan zal kondigen voor de sector. "We verwachten een datum te horen waarop we weer mogen openen. En we hopen op een uitbreiding van de steunmaatregelen." Goossens zegt nog niet te weten wat KHN wil doen als het kabinet niet met versoepelingen van de huidige lockdown wil komen. "Dan zullen we vast acties willen gaan bedenken. Maar dat laat ik aan het landelijk bestuur om te bepalen."

Goossens denkt dat het plan om op 17 januari sowieso te deuren te openen meer kwaad doet dan goed. "Niet alleen vanwege de boete die je dan te wachten staat, maar ook vanwege de publieke opinie." Goossens vraagt zich af of klanten wel uit eten willen gaan in een restaurant dat tegen de regels open gaat. Hij is ook geen voorstander van de geplande demonstratie van horecaondernemers op het Malieveld op maandag 7 december. "Stel nou eens dat het daar uit de hand loopt, dan kan dan slecht zijn voor de persconferentie van de dag erna. Dan gooi je je eigen glazen in."

Of Goossens terecht vreest dat de horeca een slecht imago krijgt als ondernemers half januari de deuren willen openen is niet duidelijk. Volgens een opiniepeiling van Hart van Nederland zou een ruime meerderheid in Nederland positief tegenover de voorgenomen actie staan. 64 procent van de 4000 ondervraagden zegt het een goed initiatief te vinden. Bijna een kwart van de mensen (24 procent) is niet te spreken over de actie. Zij vinden dat de horeca zich gewoon aan de maatregelen moet houden.


Onze Ambassadeurs