Bredere bosrand voor hazelmuis

Geschreven door Redactie

Staatsbosbeheer gaat op diverse plekken in Zuid-Limburg de bosranden verbreden. Deze worden geschikt gemaakt als leefgebied voor de hazelmuis, een beschermde Rode Lijstsoort die alleen in het zuiden van ons land voorkomt.

De maatregelen start morgen 1 december 2020 en duren tot 15 maart 2021, gedurende de winterslaap van de hazelmuis en voordat het vogelbroedseizoen weer begint.

De hazelmuis komt alleen in Zuid-Limburg voor en is in Nederland een bedreigde diersoort en streng beschermd. Vroeger kwam hij vaak voor in hakhout en langs bosranden. Maar sinds de traditionele hakhoutcultuur is gestaakt, heeft deze typische struikbewoner het moeilijk. Staatsbosbeheer doet er dan ook samen met partners alles aan om het leefgebied van de hazelmuis te behouden en te herstellen. Afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer gewerkt aan groene verbindingen en bosranden in Zuid-Limburg. Heggen en houtsingels zijn aangeplant en er is veel snoeiwerk verricht aan de bestaande bosranden. Struiken krijgen daar nu gelegenheid om zich te ontwikkelen.

Onderzoeken wijzen uit dat de maatregelen het gewenste resultaat hebben, en dat de hazelmuis zijn plek hier heeft gevonden. Bovendien profiteren ook andere soorten van deze groene overgangen, zoals diverse zangvogels, insecten en de zeldzame grauwe klauwier. Door de samenwerking met meerdere terreineigenaren, creëren we beogen we een effect op grotere schaal. De dieren kunnen zich zo verplaatsen richting de Eifel en de Ardennen.

Kijk op staatsbosbeheer.nl/hazelmuis. Hier kun je onder andere luisteren naar een podcast Groene Oren waar de hazelmuis zélf het woord neemt.

Onze Ambassadeurs