Hilversumse huizenkopers moeten er straks verplicht drie jaar zelf wonen

Geschreven door Redactie

Kopers van een nieuwbouwhuis in Hilversum moeten er tenminste drie jaar zelf gaan wonen. Dat wil de Hilversumse gemeenteraad.  

De regels moeten gaan gelden voor kopers van een nieuwbouwhuis en de eerste koper van een doorverkochte sociale huurwoning. Huizen worden nu steeds vaker gezien als beleggingsobject. De huizen worden dan snel opgekocht door beleggers die het huis weer voor een flinke huur verhuren. De Hilversumse gemeenteraad noemt dat een probleem, omdat starters zo veel minder toegang hebben tot de woningmarkt. Dat terwijl de wachttijden voor een sociale huurwoning nog altijd oplopen en de prijzen voor koophuizen nog steeds stijgen. Betaalbare woningen in Hilversum zijn erg schaars.

Huizen voor mensen die er echt willen wonen

Met de zelfbewoningsplicht moet dat probleem voor een deel worden opgelost, zo meent de Hilversumse raad. De huizen worden dan alleen gekocht door mensen die er echt willen gaan wonen. Daarom moeten ze er minimaal drie jaar blijven wonen.

Hilversum is niet de eerste gemeente die met zulke maatregelen wil komen. Onder meer Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en Diemen hebben dezelfde stap al genomen. Dat zorgt er nu nog voor dat de druk van speculanten en huisjesmelkers op de Hilversumse huizenmarkt volgens de politiek groter wordt. Dat moet anders.Onze Ambassadeurs