Resultaten onderzoek warmteopties voor de Bijvanck

Geschreven door Redactie

De Bijvanck wordt de komende jaren opgeknapt. De gemeente kiest in deze wijk voor een integrale aanpak:

vernieuwing riolering, aanpak wateroverlast, reconstructie van wegen, renovatie van het groen en van de speelplaatsen. De reconstructie is een goed moment om de mogelijkheden voor de toekomstige warmtevoorziening en de laadinfrastructuur in de wijk te onderzoeken. Bureau Over Morgen heeft de mogelijkheden verkend.

Uit de eerste resultaten blijkt dat er nog geen eenduidige oplossing is voor de warmtetransitie. Voor de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s is wel een advies afgegeven. Over Morgen stelt voor om laadpleinen aan te leggen (met 5 laadpalen per locatie), verdeeld over de erven. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de zorg van inwoners over verrommeling van de wijk door (het gebrek aan) parkeerplaatsen en zoekverkeer binnen de woonerven. Ook het college heeft een voorkeur voor laadpleinen en neemt dit mee in de reconstructie-aanpak van de Bijvanck.

Om een weloverwogen besluit te nemen voor de warmteoplossing in de Bijvanck is aanvullend onderzoek nodig. De eerste stap is gezet door een quick scan te maken van de warmteopties. Over Morgen adviseert om een projectgroep op te richten voor een verdere verkenning. Ook bewoners worden betrokken in het onderzoek naar een geschikte warmteoplossing. Dit is in lijn met de activiteiten die onderdeel zijn van de Transitievisie warmte. Het gehele rapport is te vinden op: www.blaricum.nl/bijvanck

Digitale enquête over de reconstructie

Bewoners van de Bijvanck ontvingen afgelopen maart van ons een brief met hierin een link naar een digitale enquête. Via deze enquête konden zij tussen 3 april en 28 mei 2020 hun voorkeuren voor de reconstructie kenbaar maken. In totaal vulden 280 personen de enquête in. Hartelijk dank daarvoor!

Het projectteam is nog bezig met het verwerken van de responsdata en zal binnenkort de uitkomsten publiceren op de website. Uit de eerste resultaten blijkt onder meer dat de onderdelen groen, water en natuur erg belangrijk gevonden worden.

Met de resultaten wordt zo veel mogelijk rekening gehouden in de volgende fase van het project: het maken van een voorontwerp. Deze fase zal de rest van 2020 duren. Via www.blaricum.nl/bijvanck blijft u op de hoogte van het proces. Hier vindt u straks ook de uitkomsten van de enquête terug. 

Onze Ambassadeurs