Is een spannende kat het nieuwe statussymbool?
Zoals je trends hebt in mode en muziek, zien we bij AAP ook trends in het soort dieren dat mensen in huis halen. Die trends herkennen we als bepaalde soorten opvallend vaak aan onze wachtlijst moeten worden toegevoegd. Sinds een paar maanden zien we weer zo'n trend: spannende katten. Dat zijn zowel wilde katachtigen zoals servals, caracals en genetkatten als hybride katten. Dat zijn mixen van katachtigen met elkaar of met huiskatten. Hoe meer ze op een échte cheetah lijken hoe beter. Met name servals duiken daarom steeds vaker op - in het nieuws én in de lijst opvangaanvragen bij AAP. Jarenlang zagen we we deze wilde katten incidenteel binnenkomen maar op dit moment staan er maar liefst 16 servals op de wachtlijst voor een plekje in onze opvang. Ongeveer de helft uit Nederland, de rest uit België en Frankrijk. En dan hebben we dus nog maar over één soort kat en één opvangcentrum.
Next best thing?
Heeft deze trend een boost gekregen door het populaire Tiger King? De netflix-hit laat de bizarre wereld van dubieuze Amerikaanse dierenparken zien waar bezoekers tegen betaling welpjes mogen knuffelen. Het is goed mogelijk dat veel mensen niet zagen hoeveel leed er achter dit soort parken schuilgaat. Een tijger mag hier niet, dus dan maar 'the next best thing'? Er wordt een schattig welpje gekocht via internet en scoren maar op Instagram. Pas als het dier wat groter wordt heeft men door dat het eens zo schattige dier toch wel heel lastig en sterk wordt. En eigenlijk niet te houden is thuis.
Imagebuilder?
Zou het ook te maken kunnen hebben met de uitstraling van gevaarlijke dieren? Zoals in het verleden over straat lopen met een pitbull bijdroeg aan je ‘gevaarlijke’ imago? Voetballer en rapper Memphis Depay, die groot leeuwenfan zegt te zijn, gebruikte een lijgerwelp bij de opnames van een muziekclip en plaatste foto’s met het dier op zijn sociale media. Is jezelf met een wild dier afbeelden een manier om je imago te versterken? Hou het dan bij een tattoo óp je rug en werk niet aan je imago óver de rug van een weerloos dier.
Trophy pet?
Recent werd een savannahkat aangetroffen op ‘billionaire’s row’, een wijk voor de steenrijken in Noord-Londen. Bij status hoort ook rijkdom, dus met een kostprijs van 10.000-13.000 Euro zijn de fraaie dieren alleen weggelegd voor wie het zich kan veroorloven. Niet alleen stoer, maar ook een manier om je rijkdom te laten zien. Een trophy pet dus...
Ook in Nederland worden servals, moeraskatten, genetkatten en allerhande hybride versies gehouden. Met alle risico’s van dien als ze ontsnappen en in contact met mensen of inheemse dieren komen. Dat gebeurde afgelopen weekend nog met dodelijke afloop voor een konijn. AAP vindt servals ongeschikt als huisdier en zet zich in voor een snelle invoering van een positieflijst om glashelder te maken welke huisdieren goed en veilig te houden zijn. Servals en aanverwante spannende katten horen daar niet bij. Wie echt om dieren geeft, gunt dit soort wilde dieren een beter leven dan een kooi in de achtertuin.