ROM Regio Utrecht opgericht
De akte voor de oprichting van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Regio Utrecht, waar de gemeente Hilversum onderdeel van uitmaakt, is ondertekend. Met dit ontwikkelingsfonds van 50 miljoen euro, wil de regio Utrecht het regionale economische ecosysteem verder versterken door te investeren in de innovatieve sectoren en maatschappelijke opgaven in de regio Utrecht.
Gerard Kuipers, wethouder Economie: “Ondanks dat ondernemers nu in zwaar weer zitten is het van belang naar de toekomst te blijven kijken. Ook ondernemers uit Hilversum en de regio Gooi en Vechtstreek kunnen een beroep doen op ondersteuning van de ROM.”
Doel en ROM Regio Utrecht
De ROM Regio Utrecht levert een bijdrage aan de uitvoering van de Regionale Economische Agenda (REA), ondersteunt het brengen van innovaties naar de markt zodat belangrijke maatschappelijke vraagstukken opgelost worden en de ROM versterkt het innovatieve bedrijfsleven. Op die manier kunnen gemeenten, provincie samen met bedrijven en onderwijsinstellingen (‘Triple Helix’) de huidige economische toppositie zowel in crises alsook op langere termijn behouden. De ontwikkelingsmaatschappij deelt dan ook nadrukkelijk de drie belangrijkste speerpunten van de REA: een toekomstbestendige leefomgeving, gezonde mensen en digitalisering. Met business development, participaties en financieringen richt de ontwikkelingsmaatschappij zich dan ook voornamelijk op het innovatieve MKB dat actief is op deze thema’s.
Financiën en de ROM Regio Utrecht
De ROM Regio Utrecht beschikt over een fonds van € 22 miljoen, dat zal doorgroeien naar € 50 miljoen. Dit bedrag wordt ingebracht door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, de provincie Utrecht, gemeenten Amersfoort, Hilversum en Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Bovengenoemde partners zijn aandeelhouders in het investeringsfonds van de ROM Regio Utrecht.
Ondernemers en de ROM Regio Utrecht
De ontwikkelingsmaatschappij richt zich vooral op ondernemers en bedrijven die bijdragen aan de doelstellingen uit de Regionaal Economische Agenda; het verbeteren van het gezonde, stedelijke leven, zoals in de energietransitie, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, circulariteit, welzijn, gezondheid, gezonde leefomgeving en digitalisering. Deze bedrijven kunnen bij de werkorganisatie van de ROM een ondersteuningsaanvraag doen voor hun businessplan en bedrijfsontwikkeling of een financieringsaanvraag. Een team van onafhankelijk experts beoordeelt of de aanvraag voldoet en gaat samen met het bedrijf op zoek naar financieringsmogelijkheden. Daarnaast zal de ROM zich ook bezighouden met het begeleiden van buitenlandse bedrijven bij hun komst naar de regio en het organiseren van handelsmissies voor bedrijven uit de regio Utrecht.
Coronacrisis en de ROM Regio Utrecht
De ROM Regio Utrecht gaat van start in een tijd waarin de economische realiteit wordt gedomineerd door de coronacrisis. Vooruitlopend op de oprichting van de ontwikkelingsmaatschappij is onder leiding van Nathal van Rijn in de provincie Utrecht een organisatie opgericht voor de uitvoering van de Corona-overbruggings-Lening (COL-regeling) van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. De COL-regeling ondersteunt start ups, scale ups en het innovatieve MKB, die geraakt worden door de coronacrisis. Deze uitvoeringsorganisatie voor de provincie Utrecht zal komende periode ingroeien in de ROM Regio Utrecht.