Wijdemeren staat voor moeilijke keuzes om meerjarenbegroting in balans te brengen

Geschreven door Redactie

De gemeente Wijdemeren staat bij het opstellen van de meerjarenbegroting 2021 voor moeilijke keuzes.

Om de begroting in balans te brengen zijn aanvullende bezuinigingsmaatregelen nodig en moeten de afspraken uit het bestuursakkoord tegen het licht gehouden worden.  

  

Deze ingrepen vragen implementatietijd waardoor de financiële effecten vooral zichtbaar worden in de begrotingen vanaf 2022 en verder. Vooralsnog laat 2021 een negatief saldo zien.  

  

Dorpenbeleid, woningbouw, ondernemersmanagement en gebiedsakkoord

Wethouder financiën Jan Klink: “Zoals het er nu uitziet kunnen we komende jaren helaas geen nieuwe plannen oppakken. Er is alleen ruimte voor het uitvoeren van de noodzakelijke en de al aangegane verplichtingen. Bij het bepalen van de aanvullende bezuinigingsmaatregelen stelt het college voor om geen concessies te doen op de dienstverlening aan inwoners en ondernemers en de bedrijfsvoering. Ook wil het college de investeringen in de organisatieontwikkeling die in 2018 en 2019 zijn gedaan niet terugdraaien. Als college blijven we inzetten op het dorpenbeleid, het stimuleren van de woningbouw, het ondersteunen van onze ondernemers met onze ondernemersmanager en het uitvoeren van de plannen uit het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen.”  

  

Perspectiefnota in plaats van kadernota

Dit jaar biedt het college de raad geen kadernota aan, maar een perspectiefnota. Dit omdat het financieel perspectief ingrijpend is gewijzigd sinds het sluiten van het bestuursakkoord in 2018. Ook bij de gemeente Wijdemeren is de landelijke trend zichtbaar van de kostenstijgingen in het sociaal domein. De gestegen kosten zijn structureel van aard, zonder dat de rijksvergoedingen zijn meegestegen. Ook de coronacrisis heeft invloed op de ontwikkelingen van de gemeentelijke financiën, al zijn deze nog niet exact aan te geven. Daarom is het momenteel niet mogelijk om de gemeenteraad kaders te vragen, waarmee de programmabegroting 2021 kan worden opgesteld. Wel toont het college de perspectieven die van invloed zijn op het opstellen van de programmabegroting. De perspectiefnota is de basis voor het gesprek tussen college en raad op donderdag 18 juni over het opstellen van de begroting 2021.   

  

Voorjaarsrapportage 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren biedt tegelijk met de Perspectiefnota 2021-2024 de Voorjaarsrapportage 2020 aan de gemeenteraad aan. De voorjaarsrapportage geeft informatie over de uitvoering van de programmabegroting in de eerste drie maanden van 2020. De verwachting dat de uitgaven in het sociaal domein hetzelfde niveau zullen hebben als in 2019 leidt ertoe dat Wijdemeren uitgaat van een negatief resultaat van € 0,7 mln. Het college wil het tekort opvangen door een combinatie van ruimtescheppende maatregelen, het verlagen van de kosten van het sociaal domein en vrijval van reserves bij de Najaarsrapportage 2020.  

  

De Perspectiefnota 2021 wordt behandeld in de commissie Bestuur en Middelen van donderdag 18 juni en ter vaststelling geagendeerd voor de raadsvergadering van dinsdag 30 juni. 

Onze Ambassadeurs