Badkamer en keuken veruit populairste klus-projecten bij verbouwing huis

Geschreven door Redactie

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect en kredietverstrekker Freo blijkt dat Nederlanders het liefste hun keuken of badkamer (beiden 47%) verbouwen. Gevolgd door de aanleg van de tuin en terras. Vervangen van ramen of deuren en moderniseren van de woning volgen met respectievelijk 31 procent. Iets meer dan één op de vijf van de consumenten (21%) geeft aan te hebben verbouwd om duurzamer te wonen. Uit het Grote Verbouwonderzoek blijkt dat als er tussen de tien en dertigduizend euro wordt geleend voor verbouwingen er met name wordt gekozen voor direct persoonlijk comfort en verfraaien van de woning.

Verduurzamingsdrang ontbreekt

Ron van Vliet, directeur van Freo: ‘Het is opvallend dat consumenten nog relatief weinig bezig zijn met het verduurzamen van de woning. Kennelijk verliest de verduurzamingsdrang het van de drang naar verfraaien. Het is ook zo dat cosmetisch wellicht meteen een ‘prettiger gevoel en concreet resultaat' geeft en verduurzamen vooral idealistisch en financieel gedreven is. De verwachting is wel dat dat de komende tijd flink gaat veranderen. Het is dan verstandig om goed naar de verschillende financieringsvormen te kijken en deze te vergelijken. Wat zijn de verschillen, voor- en nadelen in jouw specifieke geval'.

De architect, aannemer of klusbedrijf (50%) spelen een dominante rol als informatiebron bij de plannen omtrent de verbouwing. Net als dat het internet veel wordt geraadpleegd (46%). Televisieprogramma's en tijdschriften gericht op het verfraaien van het huis spelen een kleine rol bij de informatiegaring.

Uitbesteden of zelf doen

Ruim twee op de drie (69%) besteedt de verbouwing grotendeels of volledig uit. Opvallend is dat jongeren bereid zijn meer zelf mee te klussen dan ouderen. 55-plussers zijn bereid om in 44% van de gevallen de verbouwing volledig uit te besteden. Terwijl jongeren (16%) juist volledig zelf aan de slag gaan met de verbouwing.

April is de verbouwmaand

Huiseigenaren is ook gevraagd wanneer ze het meeste verbouwen. Waarbij de maanden april en mei het meest populair zijn. De lente blijkt het ideale seizoen om het huis op te knappen, terwijl in december in slechts 3% van de gevallen het huis wordt verfraaid.


Onze Ambassadeurs