Tuintips

Geschreven door Redactie

Het zonnetje heeft zich de laatste tijd veel laten zien en daar genieten we met volle teugen van in deze rare tijd. Want we moeten allemaal zoveel mogelijk binnen blijven en wat is dan lekkerder dan even in de achtertuin neerploffen met een goed boek of even de handen uit de mouwen te steken om iets te doen in de tuin. Dat betekend ook dat de grond erg droog is en de beplanting bijgesproeid moet worden. Hieronder vind je nog een aantal tips voor aankomende maand.

Onkruid wieden, liefst bij droog weer

Pluk onkruid met de hand uit. Bij droog weer blijft er minder grond aan de onkruidwortels hangen. Schoffelen kan natuurlijk ook, maar pas dan wel op dat je geen wortels van de blijvende planten beschadigt. Een schoffel hoort scherp te zijn om het onkruid bij de wortels door te kunnen snijden. 

Gazon maaien

Maai een nieuw gazon voor de eerste keer als het gras 5 cm hoog is. Maai niet te kort, stel de maaimachine af op maximale hoogte. Ook al langer bestaande gazons de eerste keer niet te kort maaien. Geef nu speciale lang werkende gazonmest, dan blijft de grasmat veel langer sterk en gaat gezond de zomer in. In mei ondergaat het gras een zogenaamde ‘groeispurt’, het groeit extra sterk.

Regelmatig water geven

Omdat mei vaak zeer zonnig is, is sproeien of begieten bij jonge en pas ingeplante planten soms al nodig. Dat kan het beste met water dat al op temperatuur is. Geef het liefst opgevangen regenwater uit de regenton. Dat is niet alleen praktisch, maar ook heel goedkoop en duurzaam. Echt sproeien doe je natuurlijk met leidingwater. Richt een harde straal nooit direct op de planten. Laat het water, als fijne nevel, neer regenen. Dan heeft het even tijd om de omgevingstemperatuur aan te nemen. Sproei liefst ’s morgens vroeg. Dan is de verdamping nog niet zo groot. Als je ’s avonds sproeit, gaan de planten nat de nacht in en is de kans op schimmelaantastingen veel groter. Overdag is – zeker op een zonnige dag – de kans op waterverlies door directe verdamping het grootst. Dat is dus minder efficiënt qua watergebruik.

Bemesten

Geef hagen mest boven de wortels. Dat voorkomt dat die verderop in de tuin op zoek gaan naar voeding en daarmee je andere beplanten beconcurreren.

Na een vrij warme periode kunnen ineens weer flinke nachtvorsten voorkomen. Zet zomerbloeiers (perkplanten) daarom pas na de IJsheiligen buiten. Dat geldt ook voor de kuipplanten. Ook die mogen pas weer naar buiten als de kans op nachtvorst is geweken. Zet ze dan niet meteen langdurig in de volle zon, maar laat ze even op een beschutte plek aan het buitenlicht wennen.

Bomen

Vergeet niet ook bomen water te geven tijdens langer durende droogte (doe dit zeker bij bomen die nog niet zo lang geleden zijn geplant). Controleer boombanden en boompalen. Haal wilde scheuten weg. Plant nu wintergroene bomen die met ingegaasde kluit worden geleverd.

Planten in potten en bakken

Plant potten en bakken nu in voor een bloemrijke zomer. Haal ook nu al regelmatig uitgebloeide bloemen weg. Zet kuipplanten die je hebt laten overwinteren weer naar buiten. Kijk ze goed na op eventuele aantastingen en doe daar zo nodig iets tegen. Nijp de toppen uit planten zoals Coleus, Fuchsia’s enz. Dat geeft een betere vertakking en een meer compacte groeivorm. Zorg in potten en bakken voor voldoende drainage. Knip topiary-planten goed in vorm.

Heesters en coniferen planten

Tot half mei kun je nog groenblijvende heesters en coniferen planten. Ze worden vaak in pot of met kluit in een gaaslap geleverd. Haal die gaaslap niet weg tijdens het inplanten, maar maak de lap los en spreid hem op de bodem van het plantgat uit. Dat voorkomt dat de kluit uit elkaar valt.

Hagen snoeien

Sommige haagplanten, zoals Taxus, komen pas in mei goed aan de groei, de meeste andere beginnen al eerder aan hun seizoensontwikkeling. Het is nu tijd om ze te knippen. Dan hoef je niet zo diep te knippen en ontwikkelen ze zich gelijkmatiger.

Heesters snoeien

Snoei uitgebloeide, bladverliezende heesters. Knip oude takken zo diep mogelijk terug. Haal takken die over elkaar groeien weg. Veel heesters en vaste planten zijn eind mei uitgebloeid. Die kun je dan ook opschonen als je dat wilt. Half mei is de begintijd van massale bloei van de rododendrons. Is er na half mei nog geen nieuw leven zichtbaar bij uw vorstgevoelige heesters en vaste planten, dan mag je aannemen dat ze de winter niet hebben overleefd.

Clematissen snoeien

Vroeg bloeiende clematissen die zijn uitgebloeid, nu snoeien.


Onze Ambassadeurs