RIVM onderzoek naar gedrag bij bestrijding coronavirus
Samenwerking RIVM, GGD’en en GGD GHOR Nederland
We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De boodschap ‘hou vol’ is nog steeds van kracht. De overheid roept ons op om ons te blijven houden aan de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het RIVM vragenlijstonderzoek dat GGD Gooi en Vechtstreek, samen met andere GGD’en, uitvoert in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.
Waarom doen zij dit vragenlijstonderzoek?
Het RIVM, de GGD’en en GGD GHOR Nederland voeren dit onderzoek uit om beter te begrijpen wat mensen vinden van de maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hieraan te houden en wat de impact hiervan op mensen is. Het onderzoek gaat dus over ons gedrag, wat we vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ons gaat in Nederland in dit coronatijdperk.
Als we weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, wat hun drijfveren en behoeften zijn, en hoe het met ze gaat dan kan de overheid daar beleid op ontwikkelen. Zo kijkt de overheid naar beleid dat helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken en stelt daarvoor gedragsmaatregelen vast. Communicatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. We onderzoeken daarom onder andere of de communicatie goed en effectief is, of dat we iets moeten aanpassen. En ook wat het effect van de maatregelen is op gezondheid en welzijn van iedereen. Hoe beter we dit alles weten, ook vanuit gedragswetenschappelijk perspectief, hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen.
Over welk gedrag gaat het onderzoek?
Het advies luidt dat mensen nu bijvoorbeeld regelmatig voor 20 seconden hun handen wassen en altijd minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Maar lukt dat ook? Wat doen maatregelen zoals zoveel mogelijk thuisblijven met hoe mensen zich voelen? Dat willen ze graag weten. In het onderzoek stellen ze daarom vragen die met ons gedrag te maken hebben.