Burgemeester van Hilversum sluit bedrijfspand Koninginneweg

Geschreven door Redactie

Een kantoorvilla aan de Koninginneweg is op 10 april voor drie maanden gesloten op last van de burgemeester. 

Aanleiding was het aantreffen van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij tijdens een politieonderzoek. Ook zijn er twee personen in het pand aangetroffen en aangehouden. Het doel van de sluiting is gericht op het herstel van het woon- en leefklimaat en de openbare orde. 

Sluiting kantoorvilla 

Gezien de omvang van de hennepkwekerij, blijkt aantoonbaar dat het pand een rol speelt in de keten van drugshandel. Het pand levert daarmee een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Daarnaast werd de elektriciteit voor de kweekinstallatie middels een illegale aansluiting voor de elektriciteitsmeter weggenomen. Ook zijn er indicaties van eerdere oogsten. Met de sluiting wil de burgemeester in ieder geval de naamsbekendheid van het pand doorbreken en de openbare orde herstellen. 

Wet- en regelgeving 

Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de burgemeester was het aantreffen van een professionele hennepkwekerij reden genoeg om het pand met ingang van 10 april voor drie maanden te sluiten. De sluiting heeft het doel de naamsbekendheid van het pand als drugspand te doorbreken en de openbare orde en het leefklimaat in de buurt te herstellen. 

Onderwereld en bovenwereld verstrengeld 

Mogelijk is hier sprake van `ondermijning`. Er is sprake van ondermijning wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van onze inwoners. 

Samen pakken we ondermijning aan 

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. De gemeente Hilversum, de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst trekken daarom samen op in de strijd tegen ondermijning.

Onze Ambassadeurs