100% duurzaam busvervoer

Geschreven door Redactie

Vanaf 11 juli 2021 (tot 2030) verzorgt Transdev het openbaar busvervoer in de Gooi en Vechtstreek. Transdev rijdt dan met alleen maar accu-elektrische bussen en biedt aanzienlijk meer OV aan dan nu het geval is. De provincie Noord-Holland heeft besloten de concessie voor het OV in de regio aan deze partij te verlenen, omdat hun inschrijving als beste is beoordeeld. 

Wethouder Liesbeth Boersen: ¨De gemeente Blaricum heeft bij deze concessie twee succespunten behaald. Ik ben dan ook zeer enthousiast. Allereerst komt de spitsbuslijn 150 naar de Uithof terug. Dit betekent voor onze studenten en werkenden op de Uithof minimaal een halvering van de reistijd. Dat levert een flinke tijdswinst op. Daarnaast rijdt buslijn 320 straks vanaf het begin elektrisch. Dit houdt in: minder geluid en minder vervuiling van het milieu.¨ 

Accu-elektrisch 

De Gooi en Vechtstreek wordt één van de eerste regio’s in Nederland waar het regionaal busvervoer volledig ‘Zero Emissie’ is, dus zonder verontreinigende uitstoot. Dit is een grote stap in de ambitie van de provincie om het openbaar vervoer in Noord-Holland duurzaam te maken. 

Meer OV 

Transdev zorgt vanaf 2023, als de HOV in ’t Gooi gaat rijden, voor fors meer openbaar busvervoer dan in de huidige situatie, tegen vergelijkbare exploitatiekosten. Vooral de buslijn 320 (Hilversum – Huizen – Amsterdam Amstel) rijdt zowel in de spits als in de daluren veel vaker. Ook komt er een nieuwe spitslijn tussen Huizen en Utrecht De Uithof.  

Planning 

De nieuwe OV-concessie start op 11 juli 2021 en loopt tot 2030. In de eerste fase, tot eind 2022, verandert er nog niet zoveel aan de dienstregeling ten opzichte van nu. In de tweede fase, vanaf 2023 wanneer de HOV in ’t Gooi is aangelegd, gaat het vervoerplan in zoals Transdev dat heeft aangeboden. 

Aanbesteding 

De provincie heeft vanaf 2018 gewerkt aan de Europese aanbestedingsprocedure voor de nieuwe OV-concessie Gooi en Vechtstreek. Op 9 december 2019 eindigde de inschrijvingstermijn. De provincie heeft inschrijvingen ontvangen van de partijen Transdev (zusterorganisatie van Connexxion), EBS en Arriva. Na zorgvuldige beoordeling kwam Transdev eruit als de inschrijving met de beste prijs-kwaliteitverhouding. 


Onze Ambassadeurs