Grapperhaus: "Alle bijeenkomsten verboden"

Geschreven door Redactie

Alle openbare bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Dat zei minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie vanavond tijdens een extra persconferentie. De regels en voorschriften om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden aangescherpt. Burgemeesters mogen met via noodverordeningen sneller optreden en locaties sluiten. 

Burgemeesters krijgen de bevoegdheid stranden, parken, campings en winkels te sluiten als daar een risico dreigt voor de volksgezondheid. Ook groepsvorming in de openbare ruimte wordt verboden. En dan gaat het om een samenzijn van meer dan drie mensen die geen gezinsleden zijn. De grens van bijeenkomsten met 100 personen wordt losgelaten. "Er bestaat geen ondergrens meer", zo zei Grapperhaus. 

Overtredingen van verboden worden streng beboet. Die sancties kunnen worden uitgeschreven door BOA's (Bijzondere Opsporings Ambtenaren). "Bij ernstig gedrag wordt de politie er bijgehaald". Bedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen boetes krijgen van vierduizend euro. De boetes voor particulieren kunnen oplopen tot vierhonderd euro. 

Alleen voor werk 

Burgers mogen alleen nog nog naar buiten om naar hun werk te gaan. En dan alleen nog als er niet thuis gewerkt kan worden. Mensen mogen naar buiten om boodschappen te doen, zo zei de minister. "Maar doe dat in je eentje en niet met een groep." Dezelfde regel geldt voor het maken van een ommetje. De regels voor quarantaine worden ook strenger. "Als één lid van een gezin ziek wordt, dan blijft het hele gezin thuis. 

Voor contactberoepen worden de regels ook scherper. "kappers en nagelstudio's moeten de deuren sluiten", aldus de minister. Fysiotherapeuten moeten zoveel mogelijk beeldbellen met cliënten." 

Vreselijk geïrriteerd 

Premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie dat hij zich het afgelopen weekeinde 'vreselijk geïrriteerd' heeft aan jongeren die toch in groepen samenkwamen. "Er werden zelfs 'schijt-aan-corona feestjes' georganiseerd." Premier Rutte riep jongeren dringend op hun verantwoordelijkheid te nemen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Rutte zei het noodzakelijk te vinden om de regels aan te scherpen: "We moeten de zorg beschikbaar blijven houden."

Onze Ambassadeurs