College kiest fietsenstalling met 7000 plekken stationsgebied

Geschreven door Redactie

Je fiets droog en veilig parkeren onder het stationsplein wordt werkelijkheid en krijgt steeds meer vorm. Het College van B&W heeft besloten om een stalling met 7000 fietsparkeerplekken te realiseren waarvan 5.500 plaatsen onder het Stationsplein, gecombineerd met een kleinere stalling (1.500 plaatsen) onder het Oosterspoorplein.  

Vorig jaar is het Stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied, inclusief een ondergrondse fietsenstallingen goedgekeurd. Er zijn daarna verschillende alternatieve locaties voor de stallingen onderzocht; een grote ondergrondse parkeerplaats onder het Stationsplein of onder het busstation. Nu is er gekozen om de plannen voor twee inpandige parkeerplaatsen aan beide zijden van het station verder uit te werken. Dit past in de visie waar  het station twee volwaardige entrees krijgt.   

Groei OV-fietsverkeer tot 2040 

De fietsenstalling onder het Stationsplein is straks groot genoeg om zo’n 5.500 fietsen te parkeren. Aan de andere zijde van het station, onder het Oosterspoorplein, komt een kleinere inpandige stalling met plek voor zo’n 1.500 fietsen.  Met deze plannen wordt rekening gehouden met een groeiende behoefte aan fietsparkeerplaatsen voor Ov-reizigers van en naar station Hilversum tot 2040. Wethouder Arno Scheepers: “Ik ben heel blij met deze nieuwe stap naar een grote, moderne fietsenstalling bij het station. Elke fietser kan straks zijn of haar fiets droog en veilig stallen en snel de trein of de bus halen.” 

Ontwikkeling Oosterspoorplein 

De plannen voor stalling onder het Oosterspoorplein vormen een onderdeel van de totale ontwikkeling van het Oosterspoorplein. Bij de ontwikkeling van dit gebied zijn nadrukkelijk buurtbewoners betrokken. De aantrekkelijkheid en bruikbaarheid van de bestaande verbindingen, de levendigheid in de wijk en de sociale veiligheid aan beide kanten van het spoor staan centraal.  

De komende maanden werken ProRail, NS en de gemeente Hilversum samen aan het Schetsontwerp Stationsplein. Doel is om in het najaar van 2020 een schetsontwerp gereed te hebben. De plannen voor de fietsenstalling worden tevens verwerkt in het bestemmingsplan van het stationsgebied, dat in het najaar van 2020 aan de gemeenteraad ter besluitvorming wordt voorgelegd. De verbouwing van het complete Stationsgebied start op z’n vroegst eind 2021.  

Onze Ambassadeurs