Lood in drinkwater in Gooi en Vechtstreek

Geschreven door Redactie

Lood in drinkwater is ongezond voor kinderen. Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt.

Sinds 1960 is dit in Nederland verboden. Er blijken toch nog steeds woningen, schoolgebouwen, kinderdagverblijven, sportkantines en overige gebouwen te zijn met waterleidingen, die vanwege het bouwjaar loden waterleidingen hebben. Ten aanzien van de verantwoordelijkheid, bestaat in ons land de volgende afspraken.

Drinkwaterbedrijven (in de regio Gooi en Vechtstreek PWN en Waternet) zijn verantwoordelijk voor de leiding vóór de watermeter. Zij geven aan dat alle loden leidingen al zijn vervangen. Eigenaren van huizen en gebouwen zijn verantwoordelijk voor de leidingen áchter de watermeter.

Gemeenten en de GGD benaderen daarom alle locaties waar kinderen verblijven, zodat alle gebouwen van vóór 1960 op loden leidingen worden gecontroleerd. De gemeente controleert ook de gebouwen die in eigen bezit zijn.

Voor huiseigenaren geldt een eigen verantwoordelijkheid. Op de website www.loodinwatertesten.nl kan een eigenaar op eenvoudig zien of er sprake is van loden leidingen. Er kan een test worden aangevraagd. Ook voor huurders kan deze website behulpzaam zijn. Bij vermoedelijke aanwezigheid van loden leidingen, kunnen zij contact opnemen met de verhuurder.

Onze Ambassadeurs