‘Napoleon in Naarden’
Op 20 oktober 2019 sluit Het Nederlands Vestingmuseum aan bij het landelijke Canonnetwerk. Voor het onderwijs zijn de leerdoelen voor het vak geschiedenis vastgelegd in de Canon van Nederland. De bij het Canonnetwerk aangesloten musea brengen samen de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht. Met de onthulling van een plaquette in aanwezigheid van Alexander Luijten, wethouder van de gemeente Gooise Meren, wordt de aansluiting van Het Nederlands Vestingmuseum bij het Canonnetwerk officieel bekrachtigd.
Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden-Vesting, uniek in Europa door zijn stervorm met dubbele wallen en grachten. Met maar liefst drie topstukken die aansluiten bij de Canonvensters Napoleon en Koning Willem I, krijgt Het Nederlands Vestingmuseum een plek in het landelijke Canonnetwerk. Dit heugelijke feit wordt gevierd met verschillende festiviteiten:
Tentoonstelling: Napoleon “Vive L’Empereur”
Van 20 oktober 2019 t/m 29 maart 2020 is in Het Nederlands Vestingmuseum de tentoonstelling ‘Napoleon vive L’Empereur’ te zien. Naast een unieke serie fotoportretten van de veteranen uit Napoleons Grande Armée is er ook een uniek dodenmasker van de Franse Keizer te zien. Ten tijde van het overlijden van Napoleon in 1821, was het gebruikelijk om een afdruk te maken van het gezicht van overleden beroemdheden. Met de hiermee verkregen mal werden afgietsels gemaakt in gips of brons. Bij de tentoonstelling wordt ook een educatieprogramma ontwikkeld voor scholieren.
Bulderend geschut
Op 20 oktober 2019 is het de derde zondag van de maand; dit betekent Schuttersdag op Het Nederlands Vestingmuseum! De kanonniers van het museum laten tussen 12:00 – 16:00 uur het historisch geschut weer bulderen. Ook zijn er gastoptredens door re-enactors van verschillende verenigingen van de Napoleontische Associatie der Nederlanden, die een inkijkje verschaffen in het soldatenleven ten tijde van Napoleon.
Topstuk: Een versterkte stad
In 1811 krijgt Holland, dat een jaar eerder is toegevoegd aan het Franse Keizerrijk, hoog bezoek van Keizer Napoleon die de verdedigingswerken wil inspecteren. Onder begeleiding van Generaal Krayenhoff komt hij naar Naarden en de Keizer toont zich tevreden over de staat van de vesting, met zijn zes bastions en solide buitenwerken. Sinds het bezoek van Napoleon zijn de vestingwerken van Naarden nauwelijks veranderd, waardoor we een goed inzicht krijgen in de oorlogsvoering in de Franse Tijd. Het Nederlands Vestingmuseum als locatie sluit daarmee aan bij het Canonvenster Napoleon. Naarden-Vesting maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland dat tevens genomineerd is voor de status van UNESCO Werelderfgoed.
Topstuk: Gesmokkeld briefje
Van 17 november 1813 tot 12 mei 1814 belegert het net opgerichte Nederlandse leger onder leiding van Generaal Krayenhoff de Franse troepen in Naarden-Vesting. Ongeveer 2.000 Franse militairen en burgers wachten binnen de vestingwallen op ontzetting door het Franse leger, die echter nooit komt. Pas als Napoleon op Elba zit geven de Franse troepen zich over. Tijdens de belegering is het versturen van briefjes per postduif de enige mogelijkheid om contact met de buitenwereld te krijgen. Door dit briefje van 19 maart 1814 van Nancy aan Angelique begrijpen we iets van de benarde omstandigheden waarin de belegerden leven. Ook dit briefje sluit aan bij het Canonvenster Napoleon.
Topstuk: Grootkruis der Militaire Willemsorde
Op 12 mei 1823 krijgt Inspecteur-Generaal der Fortificatiën Krayenhoff in het Koninklijk Paleis in Brussel het Grootkruis der Militaire Willemsorde opgespeld door Koning Willem I. Cornelis Baron Krayenhoff (1758-1840), die ook dient onder Koning Lodewijk Napoleon en Keizer Napoleon, is initiatiefnemer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en krijgt deze hoogste militaire onderscheiding voor de voltooiing van de verdedigingswerken aan de Zuidelijke Frontier. Dit bijzondere Grootkruis der Militaire Willemsorde past bij het Canonvenster Willem I.
Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canonmusea presenteren iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Een unieke presentatie die de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toont. De komende jaren groeit het Canonnetwerk uit tot enkele tientallen musea, verspreid over twaalf provincies, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.
Bekijk ook: https://www.canonvannederland.nl/
.
Het Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden
Telefoon: (035) 694 54 59
E-mail: info@vestingmuseum.nl
Website: https://www.vestingmuseum.nl