RvdK gaat doelstelling kortere wachtlijst niet halen

Geschreven door Redactie

De doelstelling van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) om de wachtlijst in 2020 terug te dringen tot 750 kinderen, gaat niet gehaald worden, aldus de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheid en Jeugd. 


Bijna 2800 kinderen stonden eind januari gemiddeld dertig dagen op de wachtlijst, terwijl de norm tien dagen hiervoor is. 

De RvdK beloofde als reactie hierop dat per januari 2020 maximaal 750 kinderen op de wachtlijst staan en dat zij niet langer dan tien dagen hoeven te wachten op een onderzoek. In de voortgangsreportage laat de RvdK weten dit doel niet te zullen halen, zonder verklaring waarom volgens de inspecties.

De inspecties willen graag meer inzicht in de verbeteracties van de RvdK. Nu zien zij namelijk niet hoe de Raad voor de Kinderbescherming de wachtlijstproblemen zal gaan oplossen. In november waarschuwden de inspectiediensten al voor ernstige risico’s voor de veiligheid van kinderen als gevolg van de lange wachtlijst.

De RdvK wordt ingeschakeld in situaties waarbij de bedreiging van een kind acuut lijkt. Er worden vervolgens maatregelen getroffen om het kind in een veilige situatie te brengen, zoals in een pleeggezin.


Onze Ambassadeurs