Kaartverkoop 7e editie filmfestival Hilversum van start

Geschreven door Redactie

Woensdag 9 oktober opent de film ‘Parasite’ de zevende editie van Filmfestival Hilversum. Deze meesterlijke satire – komsich, verrassend én intelligent – werd op het Filmfestival van Cannes bekroond met de Gouden Palm voor Beste Film.


‘Parasite’ is slechts een van de 25 voorpremières die het filmfestival dit jaar op haar programma heeft staan. Zo zijn er alvast nieuwe films van Ken Loach (‘Sorry We Missed You’), Céline Sciamma (‘Portrait de la jeune fille en feu’), Casey Affleck (‘Light of my Life’) en Claude Lelouch (‘Les plus belles années d'une vie’) te zien. Allemaal highlights uit het nieuwe filmseizoen.


Deze voorpremières vormen slechts de helft het programma, want dit jaar vertoont Filmfestival Hilversum meer dan 50(!) films. Speciaal voor deze editie wordt een extra, vierde (mini-)zaal in gebruik genomen: de filmcontainer op het Herenplein, met vijftien heerlijke stoelen. Vier dagen lang wordt daarin een selectie van de fijnste muziekfilms en documentaires van de laatste jaren vertoond met titels zoals ‘Rocketman’, ‘La La Land’ en ‘Maria by Callas’.


Muziek & pop-up café

Want naast de highlights uit het nieuwe culturele seizoen is muziek een belangrijk thema van het festival. Het in december door het filmtheater voor uitbreiding aangekochte ‘Nolleke’ (direct naast het filmtheater) wordt speciaal voor het filmfestival omgebouwd tot pop-up café Hillywood waar elke dag optredens van singer-songwriters plaatsvinden, speciaal voor het festival geprogrammeerd door Poppodium De Vorstin.


En naast het pop-up café en de speciale muziekprogrammering in de filmcontainer, is er uiteraard ook veel muziek terug te vinden in de reguliere zalen van het filmtheater. Zo staan er nieuwe documentaires over PJ Harvey, David Crosby en Itzhak Perlman op het programma. En zijn er bijzondere concertfilms van Metallica en het San Francisco Symphony Orchestra, Aretha Franklin (‘Amazing Grace’) en Roger Waters te zien (‘Us + Them’).


Gasten, nieuw talent & nieuwe specials

Ook staan er een aantal Q&A’s op het programma. Zo komen zondag 13 oktober modepioniers Puck & Hans naar Hilversum om vragen te beantwoorden van het publiek na hun documentaire ‘Puck & Hans – Made in Holland’ en regisseur Anna van der Heide is aanwezig bij de vertoning van haar nieuwe film ‘De Liefhebbers’.


Met de vertoning van de winnaars van de Student Short Film Awards biedt het festival dit jaar ook weer een podium aan aanstormend jong talent van het MBO College Hilversum. Tevens vormt dit festival de start van twee nieuwe maandelijkse specials: Boek & Film met actuele boekverfilmingen i.s.m. Boekhandel Voorhoeve en Women in Film, een serie van zes films waarin vrouwelijke regisseurs centraal staan.


Slotfilm van het filmfestival is Lulu Wangs ‘The Farewell’, die op het Sundance Filmfestival werd bekroond met de publieksprijs voor beste film.


Alle ins & outs over het filmfestival staan op de website van het filmtheater en het (speciaal voor het Filmfestival uitgegeven) festivalmagazine.


De kaartverkoop is inmiddels gestart!
Voor het complete programma: www.filmtheaterhilversum.nl
Voor het festival magazine: https://www.filmtheaterhilversum.nl/uploads/FFH2019.pdf


Onze Ambassadeurs