Nederlandse mannenstem als spraakassistent Google

Geschreven door Redactie

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders ook kiezen voor een mannelijke stem als Google Assistent, maakt Google bekend. Voorheen had de spraakhulp alleen een Nederlandse vrouwenstem. 

Als iemand de spraakassistent voor het eerst gebruikt, wordt voortaan willekeurig gekozen voor een van de twee stemmen. Handmatig is de stem alsnog aan te passen. Het is niet bekend van wie de stem is.

Vorig jaar werd Google Assistent voor het eerst beschikbaar in het Nederlands. Gebruikers kunnen met de slimme assistent aan hun telefoons of luidsprekers vragen om bijvoorbeeld een afspraak in te plannen of om muziek af te spelen.

Bedrijven luisterden mee

Afgelopen maanden kwamen spraakassistenten, zoals Google Assistent en Siri van Apple, nog negatief in het nieuws doordat techbedrijven werknemers inschakelden om met fragmenten van spraakopdrachten mee te luisteren. Gebruikers wisten er niets van af.

In augustus besloot Google voorlopig te stoppen met het bewerken van deze audiofragmenten. Ook opnames uit Europese landen worden tijdelijk niet meer beluisterd. Dat zal later wel weer gebeuren. Volgens Google is het verwerken van deze gegevens belangrijk om de diensten te verbeteren. Zo moet de assistent bijvoorbeeld beter dialecten en andere talen gaan herkennen.



Onze Ambassadeurs