Verlies voor kwart van ggz-instellingen in 2018

Geschreven door Redactie

Een kwart van de ggz-instellingen sloot 2018 af met een verlies.

Dit komt omdat de sector kampt met verslechterende financiële resultaten dankzij kosten die meer stijgen dan de opbrengsten. Dat blijkt uit een analyse door inkooporganisatie Intrakoop en Verstegen Accountants en Adviseurs.

Mede doordat ggz-organisaties meer zorg leverden dan ze vergoed kregen door verzekeraars en gemeenten, zijn de resultaten slecht. De personeelskosten stegen flink door de krappe arbeidsmarkt, wat ook een oorzaak is.

238 jaarverslagen over heel 2018 van ggz-instellingen werden geanalyseerd door Intrakoop en Verstegen. De omzet van alle instellingen samen steeg met 4,1 procent, maar daartegenover staat dat de lasten met 5,9 procent gestegen zijn naar 6,6 miljard euro. Het nettoresultaat daalde met 65 procent naar 38 miljoen euro. 

In 2018 zagen ggz-instellingen vooral de kosten voor personeel dat niet in loondienst is stijgen. Die kosten namen toe met 17,7 procent tot 392 miljoen euro. Een jaar daarvoor in 2017 stegen deze kosten ook al met 21 procent.


Onze Ambassadeurs