Word je eigen barista

Geschreven door Redactie

Koffie kan verwarrend zijn. Met zoveel verschillende soorten bonen en bereidingswijzen, is het moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Gelukkig hoef je niet altijd naar buiten om je premium koffie te halen. We willen dat je je eigen barista bent en heerlijke koffiedrankjes in je keuken maakt. Daarom leren we je in dit artikel over verschillende soorten koffie.

Zwart

Zwarte koffie wordt gemaakt van gemalen koffiebonen die in heet water zijn gedrenkt. En als je chique wilt klinken, kun je zwarte koffie bij de juiste naam noemen: café noir. Omdat er geen melk of suiker aan is toegevoegd, is de kwaliteit van de koffie erg belangrijk.

Cappuccino

Cappuccino is een latte gemaakt met meer schuim dan gestoomde melk, vaak met een snufje cacaopoeder of kaneel erop. Soms kun je variaties vinden die room gebruiken in plaats van melk of die ook een smaakshot bevatten.

Macchiato

De macchiato is een ander drankje op basis van espresso met een kleine hoeveelheid schuim erop. Het is de gulden middenweg tussen een cappuccino en een dubbele espresso.

Lungo

Een lungo is een long-pull espresso. Hoe langer de pull, hoe meer cafeïne er is en hoe meer je kunt genieten.

Americano

Met een vergelijkbare smaak als zwarte koffie, bestaat de Americano uit een espresso-shot verdund in heet water.

Espresso

Een espresso-shot kan solo worden geserveerd of worden gebruikt als basis voor de meeste koffiedranken, zoals lattes en macchiatos. Ook bestaan er dubbele espresso’s.

Cortado

Net als Yin en Yang is een Cortado de perfecte balans tussen espresso en warme gestoomde melk. De melk wordt gebruikt om de zuurgraad van de espresso te verminderen.

Mokka

Voor alle chocoladeliefhebbers die er zijn, je zult verliefd worden op een Mokka. De mokka is een chocolade-espressodrank met gestoomde melk en schuim.

Latte

Als de meest populaire koffiedrank die er is, bestaat de latte uit een shot espresso en gestoomde melk met slechts een vleugje schuim. Het kan gewoon worden gedronken of met een smaakshot van vanille tot karamel.

Ristretto

Ristretto is een shot espresso. Er wordt minder heet water gebruikt, waardoor een zoetere smaak ontstaat in vergelijking met de bittere smaak van een traditioneel shot espresso.

Affogato

De Affogato is een excuus om op elk moment van de dag te genieten van een bolletje ijs. Geserveerd met een bolletje ijs en een shot espresso, of twee. De Affogato is extra lekker bij een brownie.

Koffie verkeerd

Café au lait is perfect voor de koffieminimalist die wat meer smaak wil. Voeg gewoon een scheutje warme melk toe aan je koffie en je bent klaar!

Irish coffee

Irish coffee bestaat uit zwarte koffie, whisky en suiker, afgetopt met slagroom.
 

Thuis barista tips:

Koop verse bonen: Kopen bij een lokale koffiebrander is de beste manier om absoluut verse bonen te krijgen.

Houd koffiebonen vers: Bewaar geopende koffiebonen altijd in een luchtdichte verpakking. Glazen weckpotten of keramische voorraadpotten met rubberen afdichtingen zijn goede keuzes.

Gebruik goed water: Niets kan een pot koffie zo zeker verpesten als kraanwater. Serieuze koffieliefhebbers gebruiken bronwater in flessen of actieve kool/koolstoffilters op hun kranen.

Vermijd goedkope filters: Voordelig geprijsde papieren koffiefilters leveren volgens de experts inferieure koffie op. Zoek naar “dioxine- vrije” papieren filters.

Houd je apparatuur schoon: Laat ten minste maandelijks een sterke oplossing van azijn of speciale reiniger voor koffieapparatuur, door je koffiezetapparaat lopen om eventuele minerale afzettingen op te lossen. Grondig spoelen voor hergebruik!

Onze Ambassadeurs