Wil je gelijk, of ga je voor je geluk?

Geschreven door Redactie

Je hebt de term vast al eens gehoord, ‘Wil je gelijk, of wil je geluk?’ Als je het zo leest lijken de twee enorm op elkaar, het verschil zit hem enkel in de gebruikte klinkers. Maar tegelijkertijd betekent het een wereld van verschil! Wanneer je namelijk koste wat kost je gelijk wilt halen, dan geef je in de meeste gevallen je geluk uit handen.

De strijd om gelijk krijgen begint met een discussie, het innemen van jouw standpunt. Als dat standpunt niet gelijk is aan het standpunt van de ander dan worden de standpunten verdedigd. De discussie wordt een soort strijd waarbij beiden partijen hun gelijk willen halen.

Maar waarom willen we eigenlijk zo graag gelijk hebben? Heeft dat ermee te maken dat wanneer we geen gelijk krijgen we kennelijk ONgelijk hebben? En voelt dat ongelijk krijgen als een soort falen omdat gelijk hebben een superieur gevoel met zich meebrengt? Waarschijnlijk wel, alleen duurt die schijnbare superioriteit nooit heel lang waardoor het je ook niet veel dichter bij jouw geluk brengt! Wat er wel gebeurt in de strijd om je gelijk is dat het over het algemeen ontzettend veel energie kost. Energie die wordt besteed aan kritisch zijn op de ander, want jij gaat diegene proberen te overtuigen met ‘kritische’ tegenargumenten. Om dit te doen moet je je focus leggen op de negatieve aspecten van het verhaal van diegene die je probeert ONgelijk te laten krijgen. Je gesprekspartner wordt geconfronteerd met een spervuur aan negativiteit en uiteindelijk zal één van de twee de strijd opgeven, niet omdat de ander ‘gelijk’ heeft maar omdat diegene er geen zin meer in heeft. Geen zin meer om te praten, geen zin meer om zich te verzetten en vaak ook geen zin meer om bij de ander in de buurt te zijn.

Nadat de discussie gestopt is gaan de hersenen van beide partijen aan de slag om het gesprek te verwerken. Daarbij komt vooral de negatieve input aan bod, de argumenten waren waarschijnlijk snoeihard en onderbouwd, want de ander wilde gelijk! Dus deze argumenten maken impact, of ze nou wel of niet de waarheid zijn. Zelfs bij de persoon die ‘gewonnen’ heeft doet het zeer, ook al heeft diegene gelijk gehaald. Het gelijk heeft dus maar heel kort geluk gebracht en doet daarna meestal pijn.

Daarom is het zo belangrijk om jezelf af te vragen wat je belangrijker vindt. Wil jij gelijk krijgen of gelukkig zijn? Is het belangrijker wat een ander ergens van vindt, of gaat het vooral om wat jij ervan vindt? Moet je per se de ander overtuigen of kun je gewoon uitgaan van je eigen kracht? Mijn advies is: ga niet altijd de discussie aan, geef de ander gelijk (ook al ben je het er niet mee eens) en geniet van het geluk van de mooie gesprekken. Ga altijd voor geluk!

Onze Ambassadeurs