Internationale Dag tegen Kernproeven

Geschreven door Redactie

Sinds de uitvinding van nucleaire wapens hebben we er heel wat moeten testen voor we zeker wisten dat ze goed werkten. Of kernwapens goed of juist slecht zijn voor de wereldvrede laten we even in het midden – daar is de Internationale Dag tegen Kernproeven niet voor bedoeld.

De Verenigde Naties hebben 29 augustus ingesteld als ‘Internationale Dag tegen Kernproeven’ (International Day Against Nuclear Tests). Hiermee wil de VN de aandacht vestigen op het uitbannen van kernwapens en op het doel een wereld zonder kernwapens te bereiken.

De Internationale Dag tegen Kernproeven is in het leven geroepen naar aanleiding van een resolutie van de VN waarbij het inzetten van kernproeven moet worden teruggedrongen. Dat is nu nog amper gebeurd, maar tijdens de Dag op 29 augustus staan we stil bij de schade die nucleaire proeven kunnen aanrichten.

De dag benadrukt ook de inspanningen van de Verenigde Naties en een groeiende gemeenschap van voorvechters uit gouvernementele, intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, die informatie verspreiden en mensen voorlichten over het belang van een verbod op het testen van kernwapens voor het bereiken van een veiligere wereld.

Onze Ambassadeurs