Black Pencil voert bijzondere composities uit op bijzondere plekken in Flevoland

Geschreven door Redactie

De eerste bijzondere locatie was afgelopen zaterdag 4 juni, de Groene Kathedraal, waarvan de restauratie door gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman onder grote publieke belangstelling werd geopend.

Hiervoor werd de speciaal gecomponeerde compositie Into Space door het Ensemble Black Pencil uitgevoerd. De compositie werd geschreven door Calliope Tsoupaki, die in Nederland van 2018 tot 2020 de titel had van ‘Componist des Vaderlands’. Michiel Rijsberman ontving uit haar handen deze compositie: “Ontzettend trots ben ik op de eerste van een serie composities passend bij onze landschapskunstwerken. Luisterend naar de uitvoering van het internationaal bekende ensemble Black Pencil kan je de landschapskunstwerken met al je zintuigen ervaren. Het is inspirerend en een aanrader om te bezoeken!” Ook kunstenaar Marinus Boezem was bij de uitvoering in de kathedraal aanwezig. Hij genoot van de compositie waarvoor zijn kunstwerk de Groene Kathedraal de inspiratiebron was.

Speciale compositie bij Observatorium door Black Pencil

Op 17 en 18 juni volgt de heropening van het Observatorium van Robert Morris in Lelystad. Ook hier zal het Ensemble Black Pencil een speciaal voor de plek geschreven compositie ten gehore brengen. Deze compositie is geschreven door Yannis Kyriakides. Kyriakides is bekend om zijn elektronische sound en houdt zich bezig met abstracte, maar tegelijkertijd concrete onderwerpen. Zijn stuk ‘Observatory’ wordt tijdens het Sunsation Festival gespeeld op vrijdagavond 17 juni en zaterdag 18 juni bij zonsopgang.

Restauraties onderdeel impuls vanuit Flevoland

De restauratie maakt onderdeel uit van de ‘Impuls beheer en onderhoud landschapskunst Flevoland’. Vanuit deze impuls investeert de provincie samen met de eigenaren in het behoud en het vergroten van de beleefbaarheid van de collectie landschapskunstwerken in Flevoland. De landschapskunstwerken van Flevoland zijn nationaal en internationaal hét visitekaartje van Flevoland als het gaat om beeldende kunst. Ook de kunstwerken Aardzee, Observatorium en Sealevel krijgen aandacht vanuit de impuls waarvoor speciaal een compositie wordt geschreven.

Onze Ambassadeurs