Minecraft leert kinderen over de dreiging van klimaatverandering

Geschreven door Redactie

Hoe leer je een kind over bosbranden die hun huis kunnen overspoelen? Hoe leer je een kind hoe overstromingen en stijgende zeespiegels in delen van hun land opdoemen?

In klaslokalen over de hele wereld krijgen kinderen les over de wereld die ze gaan erven.

Grootschalige erosie, smeltende ijskappen, bevolkingsgroei en ontbossing vullen de pagina's van aardrijkskundeboeken, maar voor sommige leerlingen op de basisschool is het niet alleen moeilijk voor te stellen, het is angstaanjagend.

Wat is een betere tool dan het spel waar ze al hun vrije tijd aan besteden? Minecraft is het antwoord. Als je het bouwt, zullen ze het leren. Studenten zijn actief bezig met lessen, rennen naar hun bureau om het open-play-platform op spannende en innovatieve manieren te gebruiken, allemaal onder toezicht van docenten die de stippen tussen leerplan en creatie hebben verbonden. Het is eerlijk om te zeggen dat Minecraft de grens tussen game en tool beter heeft vervaagd dan bijna elke andere populaire game van het afgelopen decennium.

Zo werd Climate Warriors geboren. In samenwerking met het Britse Minecraft-collectief Blockworks om een ​​klein Australisch kustdorp te bouwen, heeft het Climate Warriors-team het verhaal van de game (compleet met kangoeroes) gestructureerd met behulp van NRMA's real-world gegevens en onderzoek naar klimaatverandering. Deze echte gegevens zijn geïmplementeerd om aan te tonen hoe het klimaat verandert en hoe extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen.

De game is geïnspireerd op de acties van brandweerlieden tijdens de Black Saturday-bosbranden in 2009, een van de ergste bosbranden in Australië ooit met 173 dodelijke slachtoffers en maar liefst 400 individuele branden aan de oostkust van Victoria.

In het spel werken spelers samen om veiligheidsoefeningen en voorbereidingen uit te voeren, waaronder het installeren van sprinklers op het dak, het testen van de grenzen van bouwmaterialen en het uitvoeren van reddingsmissies in een helikopter. Ze leren van de effecten door het zelf te ervaren.


Onze Ambassadeurs