Een verhalenserie over duurzaam leven en wonen in Hilversum: Mary en Jaap op weg naar aardgasvrij

Geschreven door Redactie

Iedereen is op zijn eigen manier bezig met verduurzamen.

Hoe pakken Hilversummers het verduurzamen van hun woning aan? En waarom doen ze dat eigenlijk? Deze keer spreken we Mary en Jaap Langerak, voorlopers in duurzaamheid.

Voor Mary en Jaap is bezig zijn met duurzaamheid een hobby. Mary: “We zijn met pensioen en vinden het leuk om duurzaam bezig te zijn. Goed voor het milieu! Klussen, tekeningen maken, een hoop draden en kabels. We verdienen het misschien niet allemaal terug, maar we vinden het interessant om te experimenteren.

Nauwelijks gasverbruik

“We hebben deze airco-installatie al jaren”, vertelt Mary. “Op elke verdieping hangt een unit die kan koelen in de zomer, en verwarmen als het koud is. Meestal is het in huis 15 graden, ’s avonds soms 17 graden. Warmer hoeft niet, dan liever een trui aan.” Jaap vult aan: “Als het heel koud is, gebruiken we onze cv-ketel om bij te verwarmen. Dat is het enige waarvoor we nog aardgas gebruiken. Deze winter kijken we hoeveel dat beetje gasverbruik ons kost. Op basis daarvan besluiten we of we de cv-ketel vervangen door een elektrische cv-ketel. Die hangen we dan in de gang. Dicht bij de woonkamer waar we die warmte nodig hebben.”

Duidelijk verschil na vloerisolatie

Voor warm water gebruiken ze een elektrische boiler die is aangesloten op zonnepanelen. Mary: “Het is een boiler van 60 liter, precies genoeg om net onder water te kunnen liggen in bad. Als ik warm water nodig heb, druk ik op een knop. Zes minuten later heb ik warm water. In de keuken hebben we nog een kleine boiler van tien liter, voor bijvoorbeeld de afwas.” Ook zijn het dak, de muren en de vloer geïsoleerd. Jaap laat zien hoe ze de vloerisolatie in de gang hebben aangepakt: “Kijk, hier zie je alle lagen. Hout, linoleum, kurk en een isolatiedeken onder de hele vloer. Die vloerisolatie voel je echt, we merken duidelijk verschil.”

Vooruitkijken

Mary en Jaap kijken ook vooruit bij hun plannen. Jaap: “Bij het aanleggen van de vloerisolatie legden we gelijk kabels naar de voorkant van het huis. Mochten we over een paar jaar een elektrische auto kopen, hebben we alvast kabels liggen voor het opladen van de auto. Daarnaast willen we zonnepanelen op onze schuur leggen en een accu plaatsen om de energie uit zonnewarmte op te slaan. Die energie kunnen we dan ’s avonds gebruiken als er geen zon meer is.”

Ook aan de slag?

Ook aan de slag met het verduurzamen van jouw huis? Voor professioneel en onafhankelijk advies kun je terecht bij duurzaambouwloket.nl/hilversum. 





Onze Ambassadeurs