Wat te doen met je overgebleven kerstboom

Geschreven door Redactie

Veel mensen weten niet wat ze allemaal kunnen doen met een kerstboom. Vaak wordt deze dan ook gewoon weggegooid bij de gemeente of gewoon in de kliko. Toch zijn er ook veel andere mogelijkheden die je kunt doen met je overgebleven kerstboom.

1. Als eerste kun je een vogelvoederboom van je kerstboom maken. Laat de kerstboom buiten verder stralen als voederplaats voor de vogels. Versier de takken met vetbollen en rijg slingers van doppinda’s. Ook de cranberry’s die overbleven na kerst kun je hiertussen hangen. De boom (zonder wortels) sterft in de tuin langzaam af en kun je daarna verder recyclen in je tuin.

2. Bewaar de boom gewoon! Laat de boom een tijdje drogen en steek er de tuinhaard mee aan. Let op: hars is brandbaar en kan dus voor vonken en oplaaiend vuur zorgen. Houd dus wel afstand. Om die reden kun je (vers) sparrenhout ook beter niet binnen opstoken; de harsdeeltjes kunnen voor extra roetaanslag in de schoorsteen zorgen.

3. Heb je een kerstboom gekocht in pot, met kluit of kale wortel? Zet hem dan in je tuin of in een pot op je terras. Laat de boom eerst een paar dagen wennen in een koude ruimte voordat hij echt naar buiten gaat. Is de tuinaarde droog, geef dan regelmatig water zodat de wortels kunnen aanslaan. Vriest het stevig, wacht dan met uitplanten op een vorstvrije periode. Als je de boom in een pot laat staan, pak deze dan in als het gaat vriezen; zo bevriezen de wortels minder snel.


Onze Ambassadeurs