Hilversum aan de slag met zonne-energie
Steeds meer ondernemers kiezen voor zonne-energie.
Het Media Park is bijvoorbeeld begonnen met het leggen van zonnepanelen op de daken van studio's en hoopt er uiteindelijk 11.000 te plaatsen, ruim 4% van de doelstelling voor heel Hilversum in 2030. Ondernemersvereniging Hilversum Zuid-West (OVHZW) werkt aan ‘Het grootste zonnedak van Hilversum’. Steeds meer bedrijven haken aan bij dit project. Binnenkort worden mogelijk meer dan tien grote daken op het bedrijventerrein Zuid-West vol gelegd met zonnepanelen. De gemeente is nauw betrokken bij deze initiatieven en ondersteunt ze actief, met name via de Green Deal Coach Vastgoed die ondernemers en maatschappelijke instellingen adviseert en ontzorgt.
Wethouder Energietransitie Bart Heller: “Onze Green Dealcoach Vastgoed gaat bij bedrijven langs om te zien wat er mogelijk is en helpt ze om projecten van de grond te krijgen. Hij heeft de ondernemers op bedrijventerrein Zuid-West bijvoorbeeld geholpen met maatwerkadvies. Via de regio zetten we bovendien nog extra in op het ondersteunen van deze ondernemers. Zo versnellen we het plaatsen van zonnepanelen op grote daken, om onze doelstelling te realiseren dat in 2030 op alle geschikte grote daken zonnepanelen liggen.”
In 2020 is in Hilversum 19 GWh zonne-energie opgewekt. Doel is dat dat in 2030 minstens 104 moet worden, zoals afgesproken in de Regionale Energie Strategie (RES). Dat zijn zeker 300.000 zonnepanelen. Hilversum wekt dan bijna net zoveel duurzame elektriciteit op als de huidige inwoners van Hilversum verbruiken. Om dat te kunnen realiseren blijft Hilversum vooruit kijken en is naast daken, waar 90 procent van de winst zit, ook op zoek naar andere mogelijkheden om duurzame energie op te wekken.
Bart Heller: “Met zonnepalen op daken kunnen we grote slagen maken. Ik zie ook dat steeds meer bewoners hiervoor kiezen. We kijken ook of er andere plekken zijn waar lokaal energie opgewekt kan worden. Met onze energiecoöperaties onderzoeken we bijvoorbeeld zon op parkeerplaatsen en met de regio verkennen we hoe we buitenstedelijk kleinschalige zonneparken kunnen combineren met verbetering van biodiversiteit en recreatie. Tenslotte kopen we als gemeente nu een deel van onze stroom in bij onze energiecoöperaties, die deze extra gaan opwekken, vooral via zonne-energie.”