December is feestmaand voor inbrekers

Geschreven door Redactie

De feestdagen blijven populair bij inbrekers.

De kans dat je slachtoffer wordt van een inbraak is tijdens de feestdagen ruim 50 procent hoger dan op andere dagen. Geef inbrekers geen kans. Lees tips om inbraak te voorkomen op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Jaarwisseling en kerstdagen

Voornamelijk de jaarwisseling is populair onder inbrekers. Tijdens oud en nieuw ligt het aantal inbraakclaims gemiddeld 90% hoger dan op andere dagen. Ook tijdens de kerstdagen ontvangen verzekeraars meer claims dan op de gemiddelde dag, maar liefst 80%. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken 2020 van het Verbond van Verzekeraars.

Tips om inbraak te voorkomen

Groot, klein, mooi, lelijk, vrijstaand of op een rijtje. Het maakt inbrekers niet uit hoe je woont. Ze kijken niet naar wát er te halen valt, maar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Maak het ze niet te makkelijk, dan kunnen ze ook niet bij waardevolle spullen. Een paar simpele handelingen kunnen een inbraak al voorkomen.

Doe ramen dicht en deur op slot als je weggaat

Trekt u de voordeur alleen dicht? Dan kan iemand die zo openmaken met een creditkaart of hard stuk plastic. Doe de deur dus altijd op slot en doe alle ramen dicht, ook als je maar even weggaat. Want als een inbreker makkelijk binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Bijvoorbeeld bij glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of bij het zien van onbekende personen in uw tuin. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Zorg dat het huis er bewoond uitziet

Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar die de lamp af en toe aanzet of laat gewoon een lichtje branden. Maak bij langere afwezigheid afspraken met buren, zodat post zich bijvoorbeeld niet dagenlang blijft opstapelen in de brievenbus.

Bewaar niet te veel contant geld in huis

Contant geld is een aantrekkelijke buit voor een inbreker. De noodzaak om contant geld in huis te hebben wordt steeds minder. Tegenwoordig kan je bijna overal betalen met een pinpas en soms ook al met een smartphone.
Onze Ambassadeurs