De man in de toren van het raadhuis

Geschreven door Redactie

Elke Hilversummer kent zijn klanken, maar slechts weinigen weten wie het is... Wim Ruitenbeek is de stadbeiaardier van Hilversum.

Je kunt nu elke woensdag van 11.00 tot 12.00 uur live meekijken op YouTube. Om dat te vieren kan je in de komende periode ook verzoeknummers aanvragen. Maar wie is deze mysterieuze man die in de toren van het raadhuis zijn muziek laat horen?

Beiaardier Wim Sinds twee jaar is Wim Ruitenbeek stadsbeiaardier van Hilversum. Hij nam in 2019 het stokje over van Freek Bakker die met pensioen ging en is sindsdien elke woensdag te horen. Dat de beiaardier op de woensdag speelt is historisch bepaald. Van oudsher speelt de beiaardier op marktdagen. Vroeger ook op zaterdag, tegenwoordig alleen op de woensdag. Nederland telt ongeveer 190 beiaarden die bespeeld worden door 80 beiaardiers. Het is een typisch Nederlands instrument, zo’n 500 jaar geleden ontstaan in De Nederlanden. De beiaardcultuur staat dan ook vermeld op de Unesco lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Wim voelt zich een beetje een ambassadeur van het instrument. Het was daarom een wens van hem om zichtbaarder te zijn: “Een beiaard zit boven in de toren. Iedereen hoort je, maar niemand ziet het. Weinig mensen weten dat er echt iemand zit en wat er voor moois hangt. Een YouTube-kanaal is daarvoor uitstekend geschikt”, vertelt Ruitenbeek.

Verzoeknummers

Als beiaardier speelt Wim in op de actualiteit. Zo speelde hij A Whiter Shade of Pale na het overlijden van Peter R. de Vries. Dat werd toen ook op de radio gedraaid, een favoriet lied van hem. Ook zoekt hij graag het contact met mensen. Via zijn kanaal kan hij nu de keuzes voor zijn repertoire toelichten. En ter gelegenheid van de aftrap van de livestream is het de komende weken mogelijk om verzoeknummers aan te vragen. Als u naast de titel en artiest/componist ook vermeld waarom u dit lied graag wilt horen, of voor wie u het aanvraagt dan kan Wim dat ook noemen tijdens de bespeling. Bij het klavier hangt ook een microfoon, waarmee Wim kan schakelen tussen het geluid van de klokken en de spreekmicrofoon. Niet alle muziek laat zich echter vertalen naar de beiaard: “Er kan heel veel op de beiaard. Maar er moet wel een herkenbare melodie inzitten, dan kan ik het op de klokken ook herkenbaar maken. Als je het kan fluiten, kan ik het meestal spelen.”

Groot onderhoud

In het najaar zal Wim een tijdje niet te horen zijn. Dan vindt er groot onderhoud plaats en wordt ook de speelkamer vergroot zodat in de toekomst bezoekers bij de beiaard kunnen zien en horen hoe het instrument bespeeld wordt: “De beiaard komt uit 1958 en bestaat uit 48 bronzen klokken. Deze zijn perfect. Aan de klokken zit een mechaniek van draden die van de toets naar de klepel lopen met veren. Dat slijt en ook klepels slijten. Het is heel lang geleden dat er groot onderhoud gedaan is, dus dat moet nodig gebeuren. Ook het klavier (het toetsenbord) komt uit 1958, dat is ook versleten. Daar wordt elke week op gespeeld, en het rammelt. Dat is ook aan vervanging toe”, legt Ruitenbeek uit.

Van muziekdocent naar fulltime beiaardier

Dat betekent overigens niet dat Wim niks te doen heeft in die periode. Hij is namelijk niet alleen beiaardier in Hilversum, maar ook in Harderwijk, Tiel, Velsen en in Nijkerk, de stad waar de beiaardier is geboren én waar zijn liefde voor muziek begon: “Ik was als kind al met muziek bezig. Ik speelde blokfluit, trompet in de fanfare en ik nam orgelles op de muziekschool. Ook ging ik weleens luisteren bij klokken in Nijkerk, dat vond ik mooi.” Hij wist daardoor dat hij iets met muziek wilde doen en deed het toelatingsexamen voor het conservatorium van Utrecht. Als eerste hoofdvak koos hij de beiaard, als tweede schoolmuziek, om muziekdocent te kunnen worden. In het begin combineerde hij zijn werk als beiaardier met dat van muziekdocent en koordirigent, maar inmiddels is hij dus fulltime beiaardier.

Volg Beiaardier Wim op social media

Wil je nou ook een keer zien hoe de beiaard bespeeld wordt? Elke woensdag is Wim te volgen via de livestream op zijn YouTube kanaal: Beiaard Hilversum. Ook kan je hem volgen via Facebook. Verzoekjes kan je sturen naar: beiaardhilversum@gmail.com.

Onze Ambassadeurs