Vermelding in het Gulden Boek enorme eer

Geschreven door Redactie

Kent u iemand die het verdient om in het Gulden Boek te worden ingeschreven? Een persoon die zich voor langere tijd heeft ingezet voor Hilversum?

Draag hem of haar dan uiterlijk 13 augustus voor om in het Gulden Boek te worden ingeschreven. Eerste ingeschrevene óóit: notaris Albertus Perk.

Albertus Perk

Geboren in 1795, was notaris én ‘Secretaris van Stad en Lande van Gooiland. In 1854 werd hij wethouder in Hilversum. Hij was erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de erfgooiers. Even opfrissen: de erfgooiers hadden vanaf de 13 eeuw ‘gebruiksrecht’ op de nog woeste Gooise bossen en heiden. Die rechten verwierven zij ooit dankzij het Germaanse recht. De geschiedenis van de erfgooiers kenmerkt zich door voortdurende strijd tussen de Gooise erfgooiers en de geletterde ‘hogere’ standen. Daar valt dus veel over te schrijven.

Van dit soort menschen, zoeken wij meer

De laatst ingeschrevene in het Gulden Boek? Dat is Joost Nachbahr. Hij zorgde samen met anderen voor het verrijzen van de flat Meentzicht voor ouderen, een informatiepunt, de vrijwilligerscentrale Meentbewoners en het seniorencafé. En van dit soort menschen, van Perk tot Nachbar, zoeken wij dus meer. Want een inschrijving in het Gulden Boek, komt ook weer niet heel vaak voor. Het is echt een enorme eer! Het boek is fraai gebonden en heeft een perkamenten omslag.

Het Gulden Boek wordt bewaard op een ereplaats in het archief van de gemeente.

Op de verjaardag van Hilversum

Inschrijvingen in het Gulden Boek vinden plaats op 4 maart. Op 4 maart in het jaar 1424 kreeg Hilversum een zelfstandige status van Jan van Beieren, graaf van onder andere Holland. Op deze datum is Hilversum is dus jarig! In 1955 werden op de verjaardag van Hilversum de eerste 46 Hilversummers in de Burgerzaal van het Raadhuis bijgeschreven in dit Boek. Het waren stuk voor stuk personen die zich in en voor Hilversum verdienstelijk maakten. Of zich verdienstelijk hádden gemaakt, zoals Albertus Perk. Momenteel zijn er 162 bladzijden gevuld. En dat mogen er best meer worden.

Iemand aanmelden?

Jij kunt iemand aanmelden voor een inschrijving in het Gulden Boek. Jouw voorstel moet uiterlijk 13 augustus binnen zijn bij Gemeente Hilversum. Een speciale commissie geeft het college van burgemeester en wethouders advies over het wel of niet inschrijven van de kandidaat. Het college neemt daarna het besluit over de inschrijving. Kijk op de pagina Inschrijving Gulden Boek of mail naar Sonja Mignon op s.mignon@hilversum.nl of bel naar het telefoonnummer (035) 629 20 14.





Onze Ambassadeurs