Wat valt er te beleven met buursportcoach Danny?

Geschreven door Redactie

Danny de Heus (35) woont in Hilversum. Hij is buurtsportcoach. Wij vroegen hem: wat is dat, hoe is dat, en wat valt er met jou te beleven? Hieronder leest u zijn verhaal. Let op, dit is leuk voor kinderen!

Danny: “Ik heb de sportopleiding gedaan, een tijdje gymles gegeven en nu werk ik in Hilversum als sportleider, onderwijsassistent én buurtsportcoach. Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen te werken. Met een aantal buurtsportcoaches van Bink bieden wij na schooltijd sportieve activiteiten aan. En ook in de zomervakantie gaan we door. Er is een zomervakantieprogramma. Ieder Hilversums kind of jongere kan hier gratis aan meedoen.”

“Wat we zoal doen en organiseren? Rollen, klauteren en klimmen met de kleintjes. Tikspelletjes, balspelen, hockey, basketbal, voetbal met de grotere kinderen. Het is zó leuk om die groei te zien: wekenlang houden ze die hockeystick verkeerd vast, en ineens zie je dat het kwartje valt en hebben ze de techniek onder de knie. Dan ben ik supertrots. Ook voor de kinderen moet het toch een fantastisch gevoel zijn om steeds beter in iets te worden?”

“Dat is natuurlijk ook waarvoor we het doen. Dat kinderen zich lekker in hun vel voelen. Fysiek, maar zeker ook mentaal. Van bewegen word je gewoon een blijer mens. Je hebt meer energie, bent fitter en vitaler. Alles wat je aan sport doet als je jong bent, betaalt zich terug als je ouder wordt. Je lijf onthoudt gewoon dat je goed bezig was en blijft in de loop der jaren beter in vorm.”

“Sport is ook een prima middel om sociaal gedrag te bevorderen. Die jongeren in de wijken leren we ook goed kennen. Ze kunnen heel wat problemen hebben: huiselijk geweld, agressie, stelen, vernielen, het komt allemaal voor. Als jongeren problemen hebben, weten wij daar vaak van. En dan komt het goed van pas dat je elkaar al jarenlang kent. Ik vind dat mooi aan dit werk: dat je een kind vanaf zijn zesde jaar al kent, en dan op zijn 16e nog steeds graag bij je komt sporten.”

“Laatst was er een brandje gesticht op het sportveld. Daar baalde ik van. Een paar wisten wel wie dat had gedaan. Dan spreek ik ze ook aan op hun ‘eigenaarschap’. Je wilt toch dat je je sámen verantwoordelijk voelt voor de spullen en de sfeer?. ‘Jullie zijn onze ogen’, zeg ik dan. Uiteindelijk kwamen ze naar me toe om te vertellen wat ze wisten. Daarvoor moet je dan wel een vertrouwensband hebben. Heb je dat, dan kun je jongeren echt bereiken en helpen in hun ontwikkeling.”

“Wat je vaak ziet: bij meisjes neemt de sportzin wat af nadat ze 12 zijn geworden. Ze gaan naar de Middelbare school, het uiterlijk gaat een grotere rol spelen. Soms worden ze dan verlegen. En juist dán is het belangrijk om er voor ze te zijn. Dan moet je dus iets aanbieden wat ze leuk vinden: kickboksen of dans bijvoorbeeld. Iedereen is tegenwoordig ook dol op tiktokdansjes, dus zin in bewegen hebben ze wel. En dat doen we dan zonder de jongens. Zijn zij erbij, dan verandert de sfeer. Vol met testosteron, hè. Die bieden we weer iets anders aan als uitlaatklep.”

Deze zomervakantie is er voor kinderen in Hilversum weer veel te beleven met de buurtsportcoaches: Peutergym, sport & spel voor basisschoolkinderen, een voetbaltoernooi en nog veel meer. Alles is gratis. Let op: u moet uw kind aanmelden. Ook is er een minimum en maximum aantal deelnemers. Kijk op binkkinderopvang.nl (Zie ‘Over Bink - buurtsportcoaches Hilversum’) of volg de buurtcoaches op Instagram en Facebook!

 


Onze Ambassadeurs