Kamervragen van SP over toekomst en financiering van veiligheidsregio
De Socialistische Partij in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de zeggenschap van veiligheidsregio's. Aanleiding is onder meer de omstreden fusiewens van de veiligheidsregio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek.
Onlangs sprak de gemeenteraad van Noordoostpolder zich net als een paar jaar geleden expliciet uit tegen een fusie tussen de twee regio's. Volgens Noordoostpolder ligt het mandaat hiervoor bij de gemeenten en kan een fusie niet van bovenaf opgelegd worden. De SP wil nu weten wat de stand van zaken is rond de plannen voor samenvoeging en of de gemeenten hierin nog de zeggenschap hebben.
De Veiligheidsregio is het samenwerkingsverband van alle Flevolandse gemeenten, de politie, de brandweer en de geneeskundige zorg. Alle zes gemeenten betalen mee aan het in stand houden ervan.
Ook over de financiering van de veiligheidsregio zijn door de SP vragen gesteld. Zeewolde en Noordoostpolder waren vorig jaar tegen een verandering van de verdeelsleutel. Daardoor moesten de twee gemeenten een hogere jaarlijkse bijdrage betalen. Pas deze maand zijn de gemeenten akkoord gegaan, doordat de 'ingroeiperiode' van de nieuwe verdeling twee jaar langer is geworden.
De SP wil nu van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken het volgende weten:
- Wat gebeurt er als gemeenten de hogere bijdrage aan een veiligheidsregio niet accepteren?
- Wat gebeurt er als gemeenten de kosten voor een veiligheidsregio niet meer kunnen opbrengen?
- Krijgen gemeenten volgens u voldoende geld om de bijdrage aan de veiligheidsregio te betalen, zodat aan de basisvereisten voor bijvoorbeeld brandweerzorg voldaan kan worden? Zo ja, hoe ontstaan volgens u dan tekorten bij bijvoorbeeld de brandweer?
In het verleden werden er geregeld zorgen uitgesproken over de Veiligheidsregio Flevoland. De organisatie zou te klein en fragiel zijn in het geval van grote rampen. Daarom is in 2019 gekozen voor een verregaande samenwerking tussen de twee organisaties. Een fusiewens is op de achtergrond wel blijven bestaan, maar niet iedereen deelt die wens.